c S
Dnevne novosti

Predsjednik Josipović razgovarao sa čelnicima sindikalnih središnjica

28.03.2013 07:18 ZAGREB, 27. ožujka 2013.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je čelnike pet sindikalnih središnjica koji su ga upoznali sa svojim viđenjem gospodarske i društvene krize te socijalnog položaja njihova članstva.

Predsjednik Josipović primio je predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Mladena Novosela, predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića, predsjednika Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimira Severa te predsjednika Udruge radničkih sindikata Damira Jakuša, izvijestio je Ured predsjednika RH.

Čelnici hrvatskih sindikalnih središnjica istaknuli su kako su svjesni teške ekonomske situacije u kojoj se Hrvatska nalazi i da smatraju kako se izlazak iz krize ne može postići samo smanjivanjem plaća i prava radnika. Zalažu se za provođenje nužnih reformi u gospodarstvu i javnom sektoru.

Osobito su naglasili važnost dijaloga socijalnih partnera u rješavanju nagomilanih gospodarskih problema te u zaštiti socijalnih prava. Izrazili su nezadovoljstvo postojećom razinom socijalnog partnerstva i dijaloga među socijalnim partnerima. Sindikalni čelnici informirali su predsjednika Josipovića i o namjeri da 1. svibnja organiziraju prosvjed na kojemu bi njihovo članstvo i građani iskazali nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu.

Razgovaralo se i o prijedlogu gospodarskih mjera za ublažavanje dužničke krize građana koje je predsjednik Josipović predstavio prošle subote. Sindikalni čelnici smatraju da mjere mogu pomoći onim građanima čija je egzistencija najviše ugrožena zbog krize.

Sindikalni čelnici i Predsjednik Republike zalažu se za obnovu socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva te će dati potrebne inicijative kako bi se to postiglo, navodi se u priopćenju.