c S
Dnevne novosti

Vlada: odgovornost HNB-a širi se na cjelokupni financijski sustav

29.03.2013 07:24 ZAGREB, 28. ožujka 2013.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) kojima se proširuje odgovornost HNB-a na cjelokupni financijski sustav.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je kako je dosad HNB bio zadužen isključivo za bankarski sektor, no zbog krize u EU-u ovlasti HNB-a proširit će se tako da će ubuduće koordinirati i nadzirati cjelokupni financijski sektor. To ne znači da će HNB preuzeti ovlasti HANFA-e, već će u slučaju krize na području za koje je nadležna HANFA, dakle za nebankarski sektor, osiguravajuća društva i ostale financijske institucije, EU sve komunicirati i koordinirati preko HNB-a, pojasnio je Lalovac.

Izmjenama zakona također se omogućuje fleksibilnije ulaganje međunarodnih pričuva, tako da će HNB na sekundarnom tržištu moći ulagati pričuve u sve obveznice s investicijskim rejtingom. Dosad je HNB mogao ulagati međunarodne pričuve samo u prvoklasne vrijednosnice, s AAA rejtingom, no tih vrijednosnica je ostalo malo na tržištu, a danas uglavnom imaju negativan prinos, kaže Lalovac. Stoga se HNB-u omogućuje da na sekundarnom tržištu može ulagati u sve vrijednosnice koje imaju investicijski rejting, uključujući i hrvatske obveznice nakon što Hrvatska vrati investicijski rejting.

Lalovac pritom vjeruje da će se povratak investicijskog rejtinga dogoditi u idućih godinu dana. Naglašava se i zabrana HNB-u financiranja javnog sektora, gdje središnja banka ne može izravno, kreiranjem novca, financirati ni državu niti javna poduzeća. No, sada se središnjoj banci omogućuju ulaganja u vrijednosnice kojima su dvije međunarodno priznate agencije potvrdile investicijski rejting. Premijer Zoran Milanović podsjetio je kako je prije mjesec dana rejting snižen i Velikoj Britaniji, tako da najviši AAA rejting imaju još samo skandinavske zemlje, Njemačka i Austrija.

Ministar financija Slavko Linić u SAD-u je prodao državne obveznice u iznosu 1,5 milijardi dolara, uz kamatu stopu od 5,625 posto, koja je niža nego lani i zadnjih nekoliko godina. Ta je kamata, međutim, i dalje previsoka, kao i većini europskih država koje imaju deficite, pa je jedini izlaz u gospodarskom rastu. Sve drugo je život na dug, a tako danas živi cijela Europa, osim nekoliko država, rekao je Milanović.