c S
Dnevne novosti

Pregovaračka pozicija Srbije sve slabija, EU i SAD zovu Vučića u Bruxelles

29.03.2013 07:08 BEOGRAD, 28. ožujka 2013.(Hina), Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak da Srbija sa svakim novim pregovorima o Kosovu ima slabiju pregovaračku poziciju, a iz ureda vicepremijera Aleksandara Vučića je potvrđeno da ga američka i europska administracija očekuju u narednom krugu razgovora u Bruxellesu.

Dačić je, kako izvješćuju beogradski mediji, danas u parlamentu rekao da se na Kosovu za prava Srba trenutačno ne primjenjuje čak ni plan Marttija Ahtisaarija i da bi se i za taj plan "trebalo boriti". “Srbija je spremna na dogovor, to nije sporno, ali Srbi na Kosovu i Metohiji trebaju imati zajednicu (općina) s ovlastima koja neće biti protokolarna već izvršna”, rekao je Dačić odgovrajući na pitanja zastupnika o tijeku pregovora u Bruxellesu. Dačić je istaknuo da Priština "nema kontrolu nad sjeverom Kosova" te da "Srbija ne želi da se to pitanje rješava prema kosovskim zakonima" već smatra kako je potreban poseban dogovor.

“Potreban je poseban politički dogovor i plan za rješenje problema. Nisam čuo da se nijednom drugom regijom kao što je sjever (Kosova) bavi čitava međunarodna zajednica”, istaknuo je Dačić i ukazao da ni na međunarodnoj razini već prihvaćen plan nije primijenjen na Kosovu.“Vi pitate zašto Srbija ne prihvati Ahtisaarijev plan? Treba znati da se čak ni on na Kosovu ne primjenjuje i da se za njega mora boriti. Sa svakim novim pregovorima imamo sve slabiju poziciju. Ako je to tako jednostavno da se primijeni Athisaarijev plan, što ne riješe sami i što zovu Srbiju u pregovore”, rekao je Dačić u srbijanskom parlamentu.

Premijer je takođe ukazao da se ništa nije dogodilo što bi promijenilo stajalište Beograda niti je išta prihvaćeno što je drugačije u odnosu na prethodne dogovore. U međuvremenu je Radiotelevizija Srbije (RTS) u uredu vicepremijera Aleksandara Vučića dobila izravnu potvrdu da su Vučića na sljedeći krug pregovora, zakazan za 2. travnja pozvali i Bruxelles i Washington. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton uputila je, kako navodi RTS, izravni pozivi Vučiću, dok je američka administracija kontaktirala ured srbijanskog predsjednika.

Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu u četvrtak je priopćilo da Washington službeno ne sudjeluje u organizaciji pregovora u Bruxellesu niti izravno upućuje pozive sudionicima.Da li će Vučić putovati u Bruxelles bit će odlučeno nakon dogovora s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Dačićem, a iz Vučićeva ureda priopćeno je da njemu “nije važno tko su politički sudionici pregovora, već sadržaj razgovora i što se može za srpski narod” na Kosovu. Novi krug razgovora Beograda i Prištine zakazan je za 2. travnja u Bruxellesu nakon što je u prethodnom, kako su istaknula obojica pregovarača - Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci - "postignut napredak".