c S
Dnevne novosti

Josipović o institutu osobnog bankrota: ipak novi zakon

29.03.2013 07:12 POREČ, 28. ožujka 2013.Hina, Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u Poreču kako institut osobnog bankrota treba regulirati ili novim zakonom ili dopunama postojećih zakona, no da je on ipak za novi zakon.

"Pretpostavljam da bi to ipak bio novi zakon. Cilj je da se građanima pruži mogućnost novog početka i da one dugove koje imaju otplate razmjerno svojom imovinom i svojim prihodima i da jedan dio dugova naprosto razmjerno bude plaćen, a ne u cjelini", izjavio je Josipović odgovarajući na pitanje.

Dodao je kako bi se time građaninu nakon određenog vremena omogućilo da krene od nule "jer svatko zaslužuje priliku za novi početak". Odgovarajući na pitanje je li dobio odgovor iz vlade u vezi s njegovim prijedlozima mjera za izlazak iz dužničke krize, predsjednik Josipović rekao je kako u ovom trenutku "nije potrebno dobivati neke formalne odgovore". "Slušali smo pojedine komentare i meni je drago da se prijedlozi ozbiljno razmatraju.

Vjerujem da će nešto od tih prijedloga zaživjeti i time olakšati život nekim našim sugrađanima kojima je danas zaista teško", rekao je Josipović. Dodao je kako je i ministar pravosuđa najavio da će do kraja godine izaći s nekim prijedlogom. "To je dobro, mjere znaju koštati, ali je bitno da je mjera efikasna i da je na korist građana", poručio je Josipović i dodao kako su njegovi prijedlozi mjera naišli na plodno tlo.

"To nisu direktive jer takve ne mogu biti s obzirom da se zna koja je ustavna pozicija predsjednika, ali prijedlozi su izazvali raspravu i vjerujem da će naići i na odjek u vladi", izjavio je Josipović. Zamoljen da komentira "intenziviranje postupaka protiv lažnih branitelja", predsjednik je rekao kako to treba učiniti. "Na tome s pravom inzistiraju branitelji jer zaista nije red niti pošteno da neki koji nisu bili branitelji koriste ono što pripada braniteljima. Vjerujem da će akciju svi podržati", zaključio je Josipović. (Hina) xdspo yvkn