c S
Dnevne novosti

Pučki pravobranitelj: u 2012. nesrazmjer između propisa i provedbe praksi

03.04.2013 07:20 ZAGREB, 2. travnja 2013.(Hina), Izvješće o radu pučkog pravobranitelja za prošlu godinu, koje je predano Hrvatskome saboru, prikazuje uzroke i pojave kršenja ljudskih prava te ukazuje na nesrazmjer između propisanih normativnih rješenja i onoga što se provodi u praksi te ističe potrebu za depolitizacijom i profesionalizacijom javne uprave, priopćeno je iz Ureda pučkog pravobranitelja.

Kako se navodi, pojedina zapažanja iz Izvješća za 2012., posljednjemu u osmogodišnjem mandatu Jurice Malčića, u velikoj se mjeri poklapaju s onima iz prošlogodišnjega Izvješća, posebice u vezi ocjene o radu upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima. Dodatno, uočeni problemi u normativnim rješenjima i u njihovoj primjeni ukazuju na potrebu izmjene propisa te na stalno prisutan nesrazmjer između onoga što je propisano i onoga što se provodi u praksi, dodaje se. "Kontrolni mehanizmi ne daju tražene rezultate, a neefikasnost upravnog sektora dovodi do dodatnog povećanja broja sudskih postupaka.

Između ostalog, zbog toga je potrebno izmijeniti postojeći sustav besplatne pravne pomoći u prilog čemu govore i brojne kritike akademske zajednice i organizacija civilnog društva na račun postojećeg sustava, ali i ocjene međunarodnih organizacija (Europska komisija, ECRI - Europska komisija protiv rasizma i netolerancije). Sustav treba doraditi kako bi građanima slabijeg imovnog stanja bila pristupačna besplatna pravna pomoć", stoji u priopćenju. Nadalje, međusobna (ne)usklađenost i kvaliteta propisa upućuju na potrebu širokih javnih rasprava i bolju procjenu učinaka propisa, a i u ovom Izvješću istaknuta je potreba za depolitizacijom i profesionalizacijom javne uprave, stoji u priopćenju.

U izvješću se ponovno ističe i nužnost uspostave kriterija za odabir i napredovanje u državnoj službi, na način da se poštuju pravila struke oslobođene političkog utjecaja, uz odgovarajuće mehanizme koji će osigurati stabilnost sustava. Nakon što je izmijenjen zakonodavni okvir te su proširene ovlasti pučkog pravobranitelja koje daju jasne preduvjete za efikasnije ispunjavanje uloge te institucije, prostor za napredak prvenstveno se ogleda u snažnijem otvaranju prema građanima u radu na pojedinačnim pritužbama, antidiskriminacijskim predmetima i u promotivnom i obrazovnom dijelu, napominje Ured pučkog pravobranitelja.

"No, taj je prostor neodvojiv od potrebe otvaranja područnih ureda u Osijeku, Rijeci i Splitu. Uz daljnje jačanje kapaciteta Ureda, time bi se zasigurno omogućile veća dostupnost i pristupačnost institucije građanima pa samim tim i veća učinkovitost u zaštiti i promociji ljudskih prava u Republici Hrvatskoj", zaključuje se.