c S
Dnevne novosti

MORH: Nikome se ne pogoduje u postupku remonta borbenih zrakoplova

03.04.2013 07:16 ZAGREB, 2. travnja 2013.(Hina), Ministarstvo obrane (MORH) opovrgnulo je da se tijekom postupka nabave i remonta zrakoplova MiG 21 na bilo koji način nekome pogoduje, ocjenjujući da novinski napisi koji se bave tom tematikom za cilj imaju kontinuirano stvaranje pritiska na Ministarstvo od strane skupina zainteresiranih za taj posao.

"Spomenuti postupak provodi se potpuno transparentno, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i sukladno Uredbi o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti i kao takav bit će proveden s ciljem zadržavanja sposobnosti kontrole i zaštite nacionalnog zračnog prostora", stoji u priopćenju MORH-a. U reakciji na "napise u dnevnom tisku koji se bave nabavkom i remontom borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", Ministarstvo podsjeća da su pozivi za sudjelovanjem u nadmetanju za remont i nabavku zrakoplova MiG 21, s vremenskim rokom za dostavu ponuda od mjesec dana, poslani dvjema tvrtkama u Rumunjskoj i Ukrajini i to nakon brojnih razgovora i konzultacija na stručnoj razini s potencijalno zainteresiranim ponuđačima.

"Jedini interes koji MORH pritom zastupa je interes Republike Hrvatske", ističe Ministarstvo opovrgavajući "insinuacije da se tijekom postupka nabave i remonta zrakoplova MiG 21 na bilo koji način pogoduje jednom zainteresiranom ponuđaču". Jedini kriteriji pri odabiru ponuđača, naglašava MORH, bit će sposobnost ponuditelja, ocjena ponude te cijena. Ministarstvo odbacuje i "bilo kakvu povezanost s kriminalnim grupama s kojima se MORH dovodi u vezu u pojedinim novinskim člancima objavljenim u posljednjih mjesec dana", navodeći da autori u njima "potpuno neosnovano i bez ikakvih dokaza insinuiraju da je remont borbenih zrakoplova potencijalno koruptivan posao".

"Ponavljamo kako je neistina da MORH u ovom poslu pogoduje bilo kojoj zainteresiranoj tvrtki te da se ugovaranje remonta zrakoplova pokušalo napraviti izravnom pogodbom", navodi Ministarstvo i napominje "da nikakvi lobiji, kako se to često insinuira u novinskim člancima, ne mogu utjecati na odabir ponuđača".

MORH naglašava da je Povjerenstvo koje će biti zaduženo za ocjenu pristiglih ponuda i normativno razdvojeno od stručne skupine koja je izradila tehničku specifikaciju, podsjećajući i da je Naputkom o provedbi postupaka nabave u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, ministra obrane Ante Kotromanovića, propisano da u postupku javne nabave kao ovlašteni predstavnici naručitelja ne mogu biti imenovane osobe koje su sudjelovale u izradi tehničkih specifikacija. "Evidentno je stoga da dio novinskih napisa, koji se bave remontom i nabavkom borbenih zrakoplova, za cilj imaju kontinuirano stvaranje pritiska na Ministarstvo od strane skupina zainteresiranih za taj posao", stoji u priopćenju MORH-a.