c S
Dnevne novosti

Unutarnje tržište EU-a velika prilika ali i izazov za RH

04.04.2013 07:18 ZAGREB, 3. travnja 2013.(Hina), Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora i izaslanstvo Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta održali su u srijedu u Zagrebu zajednički sastanak o pripremama Hrvatske za sudjelovanje na unutarnjem tržištu Europske unije, koje je s 500 milijuna potrošača velika prilika ali i izazov kako za hrvatske gospodarstvenike tako i za građane kojima će omogućiti bolji život.

Izaslanstvo Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta boravi od 2. do 4. travnja u posjetu Zagrebu i Splitu kako bi uspostavilo kontakte i razmijenilo stajališta s hrvatskim vlastima i gospodarstvenicima o pitanjima od zajedničkog interesa na području slobodnog kretanja robe i usluga, carina i zaštite potrošača, kao i kako bi pridonijelo daljnjem jačanju suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora.

Izaslanstvo Europskog parlamenta na taj je način, na najvišoj razini, izrazilo potporu ulasku Hrvatske na unutarnje tržište Europske unije, čiji će Hrvatska biti mali ali važan dio, kazao je u izjavi za novinare nakon sastanka predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Igor Rađenović, istaknuvši da je unutarnje tržište EU-a, s 500 milijuna stanovnika, velika prilika ali i izazov kako za hrvatske gospodarstvenike tako i za hrvatske građane kojima će omogućiti bolji život. "Hrvatska će imati veliku stratešku važnost kao država članica EU-a i može dati velik doprinos", rekao je predsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Malcolm Harbour, izrazivši zadovoljstvo što je kod hrvatskih sugovornika naišao na duboko razumijevanje važnosti unutarnjeg tržišta EU-a za hrvatsku budućnost, gospodarstvo i građane.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je, otvarajući sastanak, da je unutarnje tržište EU-a jedno od najzanimljivijih i najsloženijih područja europske politike, istaknuvši da će se Hrvatska nastaviti usklađivati s europskim standardima na svim područjima kako bi bila ravnopravna, odgovorna i uspješna članica Europske unije. Hrvatskoj je u interesu da se kao mala, otvorena i turistička zemlja što je moguće više integrira u europsko tržište koje se temelji na slobodnom kretanju robe, kapitala, slobode i ljudi, kazao je na sastanku Rađenović, no svjesna je da to neće biti lako.

Hrvatske vlasti, istaknuo je, nastavljaju raditi na uklanjanju prepreka slobodnoj trgovini, provode mjere za poticanje rasta i zapošljavanja i pripremaju se za koordinaciju ekonomskih politika između država članica EU-a kroz europski semestar, u kojem Hrvatska neformalno sudjeluje od početka ove godine, dodao je. Europski semestar je šestomjesečno razdoblje u kojem države članice na europskoj razini usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike kako bi Europska komisija mogla pravodobno upozoriti države članice na moguće krize.

"Hrvatska kao malo gospodarstvo koje ima specifičan položaj u regiji može biti dobar most ka daljnoj liberalizaciji, ali i demokratizaciji država u regiji", rekao je Rađenović. Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač istaknuo je da je Hrvatska, što se regulative i institucija tiče, manje-više spremna za provođenje europskih politika, no potrebno je još dosta tehničkih prilagodbi gospodarstva kao i priprema ljudi za slobodno natjecanje na europskom tržištu.

Predstavnici Europskog parlamenta razgovarali su u Zagrebu i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca, s predstavnicima pet najvećih sindikalnih središnjica, udruge Potrošač i Carinske uprave, a očekuju ih i sastanci s potpredsjednikom Vlade RH Nevenom Mimicom, pomoćnikom ministrice za europske poslove Hrvojem Marušićem te pomoćnikom ministra za trgovinu i unutarnje tržište Vedranom Kružićem. U Splitu je u četvrtak predviđen susret s predstavnicima lokalnih vlasti, Regionalne razvojne agencije te dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca, kao i posjeti tvornici CEMEX i Carinarnici Split.