c S
Dnevne novosti

Vlada: novi rok za zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava

05.04.2013 07:22 ZAGREB, 4. travnja 2013.(Hina), Bivši nositelji stanarskog prava izvan područja od posebne državne skrbi do 31. kolovoza će moći podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odlučila je Vlada, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kao cilj te odluke navela je skidanje Hrvatske s popisa zemalja s produženim izbjegličkim statusom do kraja godine.

Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava istekao je 30. travnja prošle godine, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić objasnio je da je novi rok utvrđen kako bi se omogućila provedba regionalnog programa o trajnim rješenjima za izbjeglice i interno raseljene osobe, u kojem uz Hrvatsku sudjeluju i BiH, Crna Gora i Srbija.

Cilj tog programa je osigurati trajno stambeno zbrinjavanje ukupno oko 74 tisuće osoba. U programu sudjeluje niz međunarodnih institucija, koštat će ukupno 584 milijuna eura, a donatorskom konferencijom u Sarajevu lani je osigurano 260 milijuna eura. Program će korisnicima koji u Hrvatskoj nisu riješili egzistencijalne probleme omogućiti da to učine na području koje sami odaberu. "Vrlo je vjerojatno da ćemo imati različite situacije, pa čak i da neki koji su iskoristili pravo na zbrinjavanje žele zamijeniti nekretnine, izabrati mjesto gdje žele živjeti. Ključno je da sve te ljude doista i zbrinemo", poručio je Grčić.

Izvijestio je da su pomoć u stambenom zbrinjavanju do sada zatražila 5843 bivša nositelja stanarskog prava, da je pozitivno riješen 1791 zahtjev, a zbrinuto 1482 nositelja, dok je negativno riješeno 2020 zahtjeva. Pusić je, pak, naglasila da je riječ o dijelu projekta u sklopu kojega bi cijela regija izišla iz situacije produženog izbjegličkog statusa.

"Pruža se prilika izbjeglicama da izaberu žele li se trajno smjestiti i dobiti pomoć u stambenom zbrinjavanju u zemljama iz kojih su izbjegli ili u zemljama u koje su izbjegli", rekla je Pusić. Naglasila je da predloženo produljenje roka za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje "ide u pravcu da se svi koji su izbjegli iz Hrvatske vrate, da mogu dobiti pomoć u zbrinjavanju i da se Hrvatska u ovoj godini skine s popisa zemalja s produženim izbjegličkim statusom". Sve korisnike je pozvala da izbjeglički status riješe povratkom u Hrvatsku.