c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže otpis kamata na porezni dug građana

05.04.2013 07:24 ZAGREB, 4. travnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici usvojila prijedlog Zakona o naplati poreznog duga fizičkih osoba, kojim bi se građanima omogućila otplata poreznog duga uz otpis kamata i reprogramiranje glavnice duga uz kamatnu stopu od 4,5 posto, na razdoblje od najmanje 36, a najviše 60 mjeseci.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da se tim prijedlogom želi pomoći građanima, koji u ukupnoj hrvatskoj nelikvidnosti imaju veliki udio od gotovo 18 milijardi kuna neplaćenih obveza, da lakše podmire svoje porezne obveze prema državi. Država od građana potražuje 12,7 milijardi kuna, od čega sedam milijardi otpada na glavnicu, a 5,7 milijardi na kamate.

S kamatom koja je skoro identična glavnici građanima je nemoguće podmiriti tu obvezu pa predlažemo da se u potpunosti otpiše kamata, rekao je Linić. Dužnici mogu glavnicu otplatiti jednokratnom uplatom, no kako će i taj iznos teško moći odjednom otplatiti Vlada predlaže plaćanje u mjesečnim obrocima uz rok otplate, ovisno o visini duga, od najmanje tri do najviše pet godina.

Najveći dio državnih potraživanja odnosi se na građane koji nisu uspjeli u poduzetničkim aktivnostima, primjerice na obrtnike koji su ostali dužni doprinose za sebe i za svoje zaposlene, kao i na dio poljoprivrednika koji nisu platili svoje obveze. Mnogi od njih žele podmiriti dugove radi svoje mirovine i mirovina svojih djelatnika, pa bi ih otpis kamata mogao stimulirati da pristupe nagodbama.

Na taj način, osim što bi mogli osigurati naplatu dijela dugova, možda nekog potaknemo da ponovno pokrene poduzetničke aktivnosti, kaže Linić. Kamata od 4,5 posto je najmanja koju smo mogli ponuditi, ustvrdio je Linić dodavši da Vlada time pomaže građanima u dužničkoj krizi.