c S
Dnevne novosti

Zeleni zajedno traže povlačenje Zakona o strateškim investicijskim projektima

08.04.2013 07:24 ZAGREB, 7. travnja 2013.(Hina), "Zeleni zajedno", koji sa svojom listom izlaze na izbore za Europski parlament (EP), su od Vlade RH zatražili da hitno iz procedure povuče prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima ocjenjujući da je protuustavan i da bi njegovo donošenje trajno ugrozilo budućnost Hrvatske.

"Ganuti smo i oduševljeni što je vladajuća stranka SDP naglo otkrila da je za krizu kriv krupni kapital i deregulacija tržišta. Sada kada daju naslutiti da su to konačno shvatili, pozivamo ih da hitno povuku iz procedure prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima", priopćio je Toni Vidan, nositelj liste "Zeleni zajedno".

"Zeleni zajedno" upozoravaju "vladajuće stranke i cjelokupnu javnost da je prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima protuustavan i da bi njegovo donošenje trajno ugrozilo budućnost Hrvatske". "Ovim prijedlogom Zakona narodu i Saboru protuustavno se oduzima pravo na odlučivanje o raspolaganju javnim dobrima (članak 2. Ustava RH) i to pravo se 'prebacuje' na Povjerenstvo kojim upravlja Vlada.

No, kada bi se sporni članak 18. prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima i povukao, opet ostaje upitno predloženo skraćivanje procedura, čime se smanjuje mogućnost utjecaja javnosti, otvara se prostor za korupciju, a svakako se privatnim investitorima omogućava privatizacija javnih dobara", navodi u priopćenju Toni Vidan.

Ističe kako se u skladu sa svojim programom, lista "Zeleni zajedno" protivi privatizaciji javnih dobara, smatrajući da su ona najveće bogatstvo Hrvatske, koje treba ostati u vlasništvu svih njezinih građana. "Nadamo se da će aktualna Vlada prepoznati važnost očuvanja javnih dobara za buduće generacije i povući sporni prijedlog Zakona iz saborske procedure", navode u priopćenju.