c S
Dnevne novosti

Uprava osječkoga Sveučilišta neugodno iznenađena aferom "Indeks"

09.04.2013 07:20 OSIJEK, 8. travnja 2013.Hina, Uprava osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera izvijestila je da je neugodno iznenađena istragom koju je zbog sumnje u korupciju USKOK počeo na osječkom Ekonomskom fakultetu te drži da afera "Indeks" narušava "ugled Ekonomskog fakulteta, a time i osječkoga Sveučilišta te šteti ugledu i dostojanstvu cjelokupne osječke akademske zajednice".

U priopćenju za javnost navodi se da 5. travnja Ravnateljstvo USKOK-a upoznalo Upravu Sveučilišta da se provodi istraga na Ekonomskom fakultetu zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje. Dodaje se kako je Uprava Sveučilišta neugodno iznenađena činjenicom da se radi o profesorima i asistentu Ekonomskog fakulteta koji su osumnjičeni za korupciju.

Reagirajući na napise u medijima da je bilo više prijava o osumnjičenim profesorima Ekonomskog fakulteta te da se Uprava Sveučilišta nije očitovala i nije ništa poduzimala, Uprava u priopćenju ističe da mjerodavna državna tijela provode istragu te da će nakon toga "zatražiti očitovanje dekana i Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta".

Dodaje se da će se o tome očitovati i Senat osječkoga Sveučilišta u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te Statutom Sveučilišta. Navodi se da Uprava osječkoga Sveučilišta podupire istragu USKOK-a te da je u skladu s Etičkim kodeksom Sveučilišta neprihvatljiva zloporaba položaja moći i nadređenosti nad studentima.

"Nastavnici moraju pravedno ocjenjivati studente isključivo na temelju iskazanog znanja i dužni su odbijati bilo kakve intervencije bez obzira na to od koga potječu i čime se opravdavaju", ističe u priopćenju Uprava osječkoga Sveučilišta.