c S
Dnevne novosti

Peticija vladi: smanjenjem PDV-a do društveno odgovornijih medija

09.04.2013 07:24 ZAGREB, 8. travnja 2013.(Hina), Više od 150 novinara, intelektualaca i nevladinih udruga uputilo je premijeru Zoranu Milanoviću, nadležnim ministrima i saborskim zastupnicima peticiju kojom se protive bezuvjetnom smanjenju PDV-a na dnevni tisak, ističući da zahtjev izdavača za dodatnim poreznim smanjenjem treba "iskoristiti ne bi li se tiskani mediji preobrazili u društveno odgovorne".

U peticiji podsjećaju da je PDV na tiskovine već smanjen pred parlamentarne izbore 2007. ali da izdavači višak novca nisu uložiti u jačanje društvene uloge tiskanih glasila, poboljšanje profesionalnih i radnih standarda te u popravljanje materijalnoga položaja novinara. "Informativni sadržaj sve je prije nego li informativan, a i sve ga je manje na račun žutila; novinari služe tek za popunjavanje praznina između oglasa, pri čemu jeftino i skandalozno najbolje prolazi", stoji u peticiji.

Podsjeća se i da je više od osamsto novinara na Zavodu za zapošljavanje, dok se redakcije popunjavaju "slobodnjacima" koji su obvezni raditi kao da su u radnome odnosu. "Mediji nisu tek obična industrija: oni igraju ključnu ulogu u djelovanju demokracije jer točnim, cjelovitim i pravovremenim informiranjem omogućuju građanima donijeti obaviješteni izbor. Mediji također imaju i kulturnu i obrazovnu ulogu. Zbog te ih društvene uloge porezni obveznici i imaju pravo subvencionirati nižim PDV-om", navodi se u peticiji.

Potpisnici stoga predlažu da se smanjena stopa primjenjuje samo na onaj dio tiskovina koji je od javnoga interesa - informativni, kulturni i obrazovni - te da izdavači prijave koliko stranica ili koji postotak, u pojedinom broju otpada na takve sadržaje. Traže i da se napravi sadržajna klasifikacija tiskovina prema kojoj bi se odredile one od javnog interesa te da se snižena stopa PDV-a primjenjuje na sve takve tiskovine, a ne samo na one dnevne.

Smatraju da bi čim prije trebalo donijeti redakcijske statute, izmijeniti članak 2. Zakona o medijima koji novinara definira kroz njegov radno - pravni status te istraži koliko će smanjenje PDV-a doista unaprijediti informativnu ulogu izdavačke industrije. U interesu informiranja svojih građana vlada i ministarstva trebaju se obvezati da će nove odluke o subvencioniranju medija donositi strateški, a ne ad hoc, tvrde potpisnici peticije.