c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počinje 8. sjednicu

10.04.2013 07:26 ZAGREB, 9. travnja 2013.Hina, Hrvatski sabor počinje 8. sjednicu u sedmom sazivu, na kojoj se očekuje donošenje rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

Te izmjene i dopune proračuna su i prva od ukupno 65 točka predloženog dnevnog reda sjednice, čiji je prvi dio zakazan na tri tjedna, odnosno do 26. travnja. Vladinim prijedlogom rebalansa prihodi državnog proračuna smanjuju se za 253,9 milijuna kuna, na ukupno 113,4 milijarde kuna, a rashodi se smanjuju za 874 milijuna kuna, na 123,6 milijardi kuna. Kao glavni razlog rebalansa proračuna u Banskim dvorima navode korekciju projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto.

Ističu kako je na smanjenje projekcije rasta ponajviše utjecalo usporavanje ekonomske aktivnosti u EU, te nadalje prisutna negativna kretanja u hrvatskom gospodarstvu i smanjenje obujma investicija javnog sektora. Rebalansom se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna, pa bi deficit ukupno bio smanjen sa 3,2 posto na 3 posto BDP-a.

Na dnevnom redu sjednice je i Vladin prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koji uvodi niz promjena u sustav PDV-a od 1. srpnja i ulaska u EU. Stopa PDV-a na dnevne novine od 1. srpnja smanjila bi se sa sadašnjih 10 na 5 posto, no ukinulo bi se oslobađanje samostalnih umjetnika na plaćanje PDV-a ako ostvaruju godišnje prihode iznad 230.000 kuna. Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, a koja one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba. Zakonske izmjene predviđaju i ukidanje oslobađanja od PDV-a za branitelje pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost.

Zastupnici bi na 8. sjednici među ostalima trebali raspraviti i konačni tekst izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te, u prvom čitanju, izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, a od ukupno 65 točaka predloženog dnevnog reda čak se 29 odnosi na usklađivanje zakona s propisima EU. Nakon utvrđivanja dnevnog reda nova saborska sjednica sutra će početi aktualnim prijepodnevom, koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će pitanja članovima Vlade postaviti 40-tak zastupnika.