c S
Dnevne novosti

Ustavni sud privremeno obustavio retroaktivno oporezivanje dividende

11.04.2013 07:24 ZAGREB, 10. travnja 2013.(Hina), Ustavni sud obustavio je primjenu izmjena Zakona o porezu na dohodak koji je propisao retroaktivno oporezivanje dohotka na dividendu za iznose veće od 12.000 kuna godišnje iz zadržane dobiti ostvarene prije stupanja zakona na snagu.

Na zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, a privremena obustava traje do donošenja konačne odluke o suglasnosti tog zakona s Ustavom RH, zaključio je Ustavni sud na sjednici zatvorenoj za javnost.

U rješenju Ustavnog suda stoji da se privremeno obustavlja "izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji Porezne uprave" vezanih uz naplatu poreza na dohodak svima koji su ga ostvarili od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu ostvarenih do stupanja zakona na snagu.

U prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom HUP osporava zakon u cjelini, a posebice tri članka izmjena kojima se, osim oporezivanja dohotka na dividendu za iznose veće od 12.000 kuna godišnje, propisuje njegova primjena na sve takve primitke od dana stupanja zakona na snagu, osim na zaradu ostvarenu do 31. prosinca 2000. bez obzira kada je isplaćena.

U HUP-u smatraju i da su zakonom uz načelo zabrane retroaktivnosti povrijeđena i ustavna načela zabrane diskriminacije, razmjernosti te jednakosti i pravednosti poreznog sustava. Nakon provedene rasprave Ustavni sud je zaključio je da razlozi zbog kojih HUP predlaže pokretanje postupka "otvaraju niz ozbiljnih pitanja koja zahtijevaju podrobno ispitivanje u svjetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara.

Pun ispitni postupak, međutim, zahtijeva pribavljanje i analizu stručnih očitovanja, a po potrebi i znanstvenih mišljenja i različitih statističkih podataka", navodi se u rješenju. Ističu i da su osporene zakonske odredbe važne za cjelokupnu društvenu zajednicu, kao i da bi mogla utjecati na Državni proračun i na individualne pravne situacije.