c S
Dnevne novosti

Miljenić: općinski i trgovački sudovi u e-spisu

11.04.2013 07:18 ZADAR, 10. travnja 2013.(Hina), Svi općinski i trgovački sudovi će do kraja ove godine biti uključeni u projekt e-spisa, najavio je u Zadru ministar pravosuđa Orsat Miljenić, prilikom posjeta zadarskome Županijskom sudu, gdje je prezentirao rad Ministarstva na reformi i informatizaciji pravosuđa.

Projektom e-spis potpuno će se povezati baze podataka sudova i ministarstva koje će postati javne. Već tijekom ovoga mjeseca bit će uvršteno između 30 i 40 posto predmeta, najavio je ministar Miljenić, istaknuvši kako će se u toj bazi podataka moći vidjet u kojoj je fazi neki predmet. Uvest ćemo po prvi put mogućnost da svatko po broju spisa prati što mu se događa sa spisom - što je napravljeno i što će se napraviti u budućnosti.

To je jedna vrsta transparentnosti, ako hoćete i kontrole rada. Svaku noć će se ažurirati i bit će potpuno javno, ali neke stvari se neće moći vidjeti, bit će anonimne, kao primjerice inicijali, ali to je nešto što je za građane, to služi svima nama, rekao je Miljenić. Ovo je upravljačko sredstvo, predsjednik suda moći će vidjeti u kojoj fazi je predmet, što ga koči i slično. Sve je zapravo povezano s novim Zakonom o sudovima, u sklopu kojeg je predsjednicima sudova nametnuto da se brinu o ažurnom rješavanju predmeta, pogotovo dugotrajnih, naglasio je ministar Miljenić. Dodao je kako se na projektu e-spisa radilo od 2003. godine.

Što se tiče broja neriješenih predmeta, ministar je rekao kako ih je trenutačno oko 800 tisuća, što je gotovo upola manje nego 2004. godine kada ih je bilo milijun i pol. Svakoga dana riješi se više predmeta nego pristigne novih, i trendovi su pozitivni, dodao je. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić se na Županijskom sudu u Zadru sastao s v.d. predsjednikom toga suda Vladimirom Mikolčevićem, te predsjednicima općinskih i prekršajnih sudova sa zadarskog područja. Također je obišao i zadarski Zatvor.