c S
Dnevne novosti

Jakovina: prošek se od 1. srpnja neće moći prodavati pod tim imenom

11.04.2013 07:14 ZAGREB, 10. travnja 2013.Hina, Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je u Saboru da će se prošek od 1. srpnja moći proizvoditi, ali da se neće moći prodavati pod tim imenom.

"Nije rečeno da se prošek neće moći proizvoditi ali se pod tim nazivom neće moći prodavati. Moramo zaštititi oznaku izvornosti", rekao je Jakovina, odgovarajući na pitanje Davora Ive Stiera (HDZ) što će biti s prošekom nakon ulaska Hrvatske u EU. Stier je podsjetio da je Ministarstvo izdalo priopćenje po kojem se prošek više neće moći prodavati pod tim imenom, da bi ga kasnije povuklo. Kazao je kako je danas na Hrvatskom radiju čuo da ministar ponavlja tu tezu. "Ako je priopćenje bilo točno, zašto ste ga povukli? Ako je netočno, zašto danas opet mijenjate mišljenje? Jeste li možda vi kao ministar potpisali nešto neki dokument gdje ste možda izbrisali vi Prošek i može li se prošek pod tim imenom prodavati nakon 1. srpnja", upitao je Stier.

Jakovina mu je odgovorio da je prošek bio predmet pregovora s Europskom komisijom davno prije pregovora o poljoprivredi, da je u pregovorima bilo stanki i prigovora te da je HDZ-ova vlada na inzistiranje Italije povukla prošek s liste tradicionalnih naziva, zbog sličnosti s talijanskim prosseccom. "Konsekvence su da dobijemo tužbu od EU komisije, ili da nas talijanski proizvođači, da li kao regija ili udruga, također tuže prema EU komisiji ako zadržimo taj naziv", upozorio je Jakovina. Naglasio je da je Vlada učinila sve pripreme kako bi u ime proizvođača prošeka nakon ulaska u EU njihov proizvod zaštitila oznakom izvornosti. Ustvrdio je da su pregovarači i Ministarstvo pod HDZ-ovim vodstvom propustili proizvođače i javnost izvijestiti o mogućim problemima s prošekom.

Nezadovoljan odgovorom, Stier je ministra optužio za neznanje, ustvrdivši da će se prošek bez problema moći prodavati pod tim imenom i nakon ulaska Hrvatske u EU. "Ako će nas Talijani tužiti, neka tuže. To je normalan postupak u kojem ćemo dokazati da prošek nije isto što i prossecco", ustvrdio je Stier. Bez odgovora je ostalo pitanje HDSSB-ovca Zorana Vinkovića je li istinita najava ravnatelja Agencije za plaćanje u poljoprivredi Ante Peze da će se do lipnja isplatiti još 600 kuna po hektaru poticaja i da će o biti zadnja isplata. "Od ukupno 2.100 kuna, isplatit će se samo 75 posto poticaja", upitao je Vinković ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, ustvrdivši da će se predloženim rebalansom proračuna poljoprivrednike, a posebno proizvođače mlijeka, staviti u još nepovoljniji položaj.

Jakovina mu je odgovorio da je mljekaski sektor u posljednjih 10-ak godina izuzetno izložen rizicima, ali da cijena mlijeka ne odudara značajno od europskog prosjeka. Podsjetio je da je donesen novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu te da su u završnoj fazi operativni programi koji će biti dio strateškog dokumenta u reformi poljoprivrede. Ruža Tomašić (AHSP) upozorila je da u INA-i neprestano pada prerada nafte te da je od 2010. prepolovljena proizvodnja prirodnog plina. "Je li to samo zbog konkurencije, ili svjesno prepuštanje dijela tržišta", upitala je Tomašić.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić odgovorio je da svaki pad proizvodnje negativno utječe na BDP i da Vlada zato od INA-e traži da ispuni prošlogodišnji plan investicija. "Negdje oko 500 milijuna dolara pala je proizvodnja, vrijednosti proizvodnje u rafinerijama, stoga kroz upravu, nadzorni odbor i skupštinu društva inzistiramo da INA više ulaže i da ostvari investicije koje si je zacrtala", poručio je Leverić.