c S
Dnevne novosti

Zmajlović: Racionalnije i ekonomičnije TE Plomin na ugljen

15.04.2013 07:20 PULA, 13. travnja 2013.Hina, Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, izjavio je u Puli vezano za termoelektranu Plomin C, kako je ondje gdje je izgrađena infrastruktura za ugljen, kao što je u Plominu, racionalnije i ekonomičnije ne mijenjati tu tehnologiju, već je treba optimalno iskoristiti uz poštivanje zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

"Ako trebam birati između ugljena i plina onda ću uvijek birati plin, no u ovom slučaju daleko je racionalnije i ekonomičnije ne mijenjati tehnologiju, naročito kada govorimo o modernizaciji odnosno o poboljšanju stanja u okolišu", rekao je ministar Zmajlović na konferenciji za novinare. U vezi s hrvatskom strategijom energetskog razvitka istaknuo je da "trebamo biti mudri i kombinirati različite izvore energije".

Dodao je da svaka investicija, svaka tehnologija i energent imaju utjecaja na okoliš, premda, kazao je Zmajlović "u svijetu postoji tehnologija koja i one loše energente može dovesti do toga da utjecaj na okoliš bude minimalan". Kada govorimo o novim investicijama Ministarstvo zaštite okoliša i prirode inzistira da se bez obzira na energente, moraju koristiti najnovije tehnologije. To je uvjet za prolazak svake nove investicije, naglasio je.

Govoreći o novom Zakonu o zaštiti okoliša kazao kako je njegov krajnji cilj omogućiti održivi razvoj i podići kvalitetu života svih građana, te stvoriti suživot čovjeka i prirode. Svjesni smo potrebe za razvojem i novim radnim mjestima, pa smo u izradi Zakona vodili računa da se ne ugrozi priroda te da Zakon ne bude prepreka i da se ne ide na uštrb kvalitete postupaka ocijene prihvatljivosti pojedinog zahvata na prirodu, naglasio je.

Kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS za istarskog župana, Damir Kajin, kazao je da su do sada sami investitori sebi izrađivali studije dok će sada, novim Zakonom, investitori plaćati te studije, a njih će odrađivati oni koji nisu u bliskoj vezi s naručiteljem. "Da se tako postupalo i u ranijim godinama čitav niz štetnih projekata koji su se dogodili na ovim prostorima, poput lokacije tvornice Rockwool u Istri, moglo se izbjeći", rekao je Kajin, dodavši da priporitet u tim projektima mora biti ekološki prihvatljiv razvoj. Investicije, smatra Kajin, nisu ugrožene od pozitivnih propisa te je još jednom ponovio kako se on zalaže za plin kao energent za termoelektranu Plomin C.

Na novinarski upit hoće li razmimoilaženje u stajalištima glede energenta u TE PLomin C - plin ili ugljen - naškoditi njegovoj kampanji za istarskog župana, Kajin je rekao kako ne vidi problem u tome i da mu otvorenost i iskrenost ne mogu naštetiti. Za razliku od drugih koji se pred javnošću bore protiv TE Plomin C na ugljen, a nakon što se "svjetla pozirnice ugase" čine sve da se taj projekt realizira, dodao je.