c S
Dnevne novosti

DIP: najviše glasova osvojio HDZ, konačni rezultati u podne

15.04.2013 07:24 ZAGREB, 15. travnja 2013.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) do ponoći je obradilo više od 96,4 posto mjesta na kojima se glasovalo za prve hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, a kao i prema prvim neslužbenim rezultatima najviše je glasova dobila HDZ-ova koalicijska lista, slijede SDP s partnerima te Laburisti, a konačni rezultati očekuju se danas u podne.

Koalicija HDZ, HSP AS, BUZ osvojila je prema rezultatima u ponoć 32,99 posto ili 233.227 glasova, druga lista SDP, HNS, HSU s 31,77 posto ili 224.632 glasa, a Laburisti 5,75 posto ili 440.632 glasa. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin kazao je da u podjeli mjesta sudjeluju liste koje su osvojile najmanje pet posto glasova. No, prije nego što se obrade podaci sa svih biračkih mjesta nije želio govoriti koja je stranka ili koalicija dobila koliki broj mjesta u Europskom parlamentu."D'Hondt je osjetljiv sustav i mali broj glasova može utjecati", kazao je Hrvatin najavljujući da će konačni rezultati izbora biti poznati danas, najvjerojatnije do podneva.

S obzirom da su ovi izbori prvi na kojima se primjenjuje i sustav tzv. preferiranih glasova Hrvatin je podsjetio da u tu skupinu ulaze kandidati koji su osvojili najmanje 10 posto od broja glasova koje je dobila neka lista, dok ostali ulaze redosljedom na listi. Prema raspoloživim podacima najviše preferirane glasove na HDZ-ovoj koalicijskoj listi dobila je predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić – 61.774, a slijede Andrej Plenković (35.802) i nositeljica liste Dubravka Šuica (29.663).

Na SDP-ovoj listi po preferiranim glasovima prošao je samo nositelj Tonino Picula, čije je ime, uz listu, zaokružilo 105.681 birač ili 47,05 posto glasača te liste.

Među laburistima dovoljan broj preferiranih glasova dobio je jedino nositelj Nikola Vuljanić (6.192 glasa).Od stranačkih lista najbliže izbornom pragu bili su koalicija HSS-HSLS s 3,94 posto, a slijedi lista istarskog župana Ivana Jakovčića s 3,82 posto ili 27.024 glasa.Na izbore je izašlo 745 tisuća birača, odnosno 20,76 posto biračkog tijela, dok je nevažećih listića bilo 5,08 posto što je po Hrvatinovim riječima zanemariv broj s obzirom na najveće i najkompliciranije glasačke listiće do sada.

Najveći odziv bio je u Požeško-slavonskoj županiji (26,44 posto), a najmanji u Međimurskoj (16,38 posto). Iako je odziv bio niži od očekivanog, Hrvatin je kazao da su izbori prošli u povoljnoj "općoj klimi", bez značajnijih problema ili ekscesa. Izuzetak su dva slučaja vrijeđanja na biračkim mjestima u Berlinu i kod Petrinje te gužva do koje je došlo prilikom isplate honorara članovima biračkog odbora na jednom glasačkom mjestu u Velikoj Gorici.

Hrvatin je podsjetio da je na izborima radila "vojska" od preko 70 tisuća ljudi, kao i da će se zadnja biračka mjesta zatvoriti oko 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu na zapadnoj obali SAD-a.