c S
Dnevne novosti

Ministar Jovanović pokrenuo e-upise

16.04.2013 07:16 ZAGREB, 15. travnja 2013.(Hina), Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pustio je danas u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr, čime je obilježen službeni početak e-upisa, novog upisnog modela u srednje škole koji bi srednjoškolsko obrazovanje trebao učiniti jednako dostupnim svim učenicima ovisno o njihovim mogućnostima, a proces upisa jednostavnijim, transparentnijim i učinkovitijim.

"Riječ je o inovativnom sustavu koji predstavlja bitno poboljšanje sveobuhvatne povezanosti osnovnog i srednjeg obrazovanja, te osigurava bitno veću zakonitost i transparentnost provedbe upisa", kazao je Jovanović na pokretanju novoga sustava u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u Zagrebu. "Odlučili smo ga provesti radi unaprjeđenja kvalitete upisnog procesa, kako bi se srednje škole učinilo dostupnima svima i pod jednakim uvjetima a prema njihovim mogućnostima, ostvarila bolja umreženost svih sudionika upisnog procesa, te manje administrativnog posla za škole", dodao je ministar.

"Informacije o cijelom postupku i obrazovnim programima bit će dostupne u svakom trenutku, što osigurava pravovremeno i jasno informiranje svih korisnika u svim aspektima procesa, a činjenica da takvoga sustava nema drugdje u Europi znak je da mi u Hrvatskoj imamo dovoljno pameti, da smo inovativni i poduzetni: on dokazuje da u Hrvatskoj, kad je riječ o obrazovanju, možemo biti u samome vrhu", poručio je. "Povezivanjem toga sustava sa sustavom upisa na fakultete dobiva se mogućnost praćenja uspjeha učenika od vrtića do doktorskih studija, što će sigurno biti jako bitno za daljnje unaprjeđenje kvalitete sustava obrazovanja i znanosti u RH", dodao je ministar.

Na početnoj stranici nalaze se podaci za pomoć i podršku, kontakt s help deskom, detaljne korisničke upute, te baza često postavljanih pitanja i odgovora. Na sučelju se mogu pročitati i sve aktualnosti vezane uz sustav. U prvoj fazi rada Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpoSŠ) učenici mogu provjeriti svoj elektronički identitet, osobne podatke, dosadašnje ocjene i uspjehe s natjecanja, te vidjeti prezentacije svih upisnih programa u srednje škole. Prijave obrazovnih programa počinju 9. svibnja, liste prioriteta zaključuju se 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka 5. srpnja.

Učenici se mogu prijaviti na ukupno deset programa u najviše pet škola koje rangiraju prema prioritetima, a sustav ih automatski raspoređuje ondje gdje zadovolje uvjete. Sustav se ažurira svaki sat, a prioriteti se mogu mijenjati sve do zaključenja lista, nakon čega sustav učenike informira o tome u koju su školu i koji razred upisani, te kada se tamo trebaju pojaviti. Za računalnu infrastrukturu i pružanje podrške zadužen je CARNet čiji je ravnatelj Zvonimir Stanić istaknuo da se sustav temelji na već postojećoj infrastrukturi za upise na fakultete, dok je prilagodba programskih rješenja stajala oko milijun kuna, koliko iznosi ulaganje MZOS-a i CARNet-a u projekt.

Kako sustav funkcionira na svojem je primjeru pokazala učenica osmog razreda Osnovne škole Vjenceslav Novak u Zagrebu Tea Pribolšan, a nakon inauguracije predstavljena je i brošura "Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014." koja sadrži sve informacije o elementima i kriterijima za upis, primjere bodovanja za različite obrazovne programe, opis postupaka prijave i upisa za sve kategorije kandidata, kalendar svih važnih datuma, te brojne bitne kontakte. Brošura će danas i sutra biti podijeljena svim osmašima u RH, a na mrežnoj stranici upisi.hr dostupna je i u elektroničkom obliku u PDF formatu.