c S
Dnevne novosti

Ashton u četvrtak stiže u Hrvatsku

17.04.2013 07:14 ZAGREB, 16. travnja 2013.(Hina), Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton posjetit će u četvrtak i petak Zagreb i susresti se s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, najavila je u utorak EU, a potvrdili Ured Predsjednika i MVEP.

Ashton će u četvrtak u Sarajevu razgovarati s članovima Predsjedništva BiH i posjetiti Srebrenicu gdje će u Memorijalnom centru Potočari položiti vijenac u spomen žrtava genocida iz 1995.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije počela je turneju po zemljama jugoistočne Europe u ponedjeljak u Crnoj Gori, odakle je otputovala u Albaniju i Makedoniju.

U srijedu se vraća u Bruxelles zbog sastanka sa srbijanskim i kosovskim premijerom Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem od kojih je zatražila da "dođu u konstruktivnom duhu i spremni na istraživanje različitih opcija i na dogovor o uzajamnom kompromisu".

Prema neslužbenim izvorima, Europska komisija je na nekoliko dana odgodila usvajanje izvješća o napretku Srbije i Kosova kako bi im se dalo još malo vremena za dogovor o sjeveru Kosova.