c S
Dnevne novosti

EP ponovno preporučuje otvaranje pregovora s Makedonijom

17.04.2013 07:08 BRUXELLES, 16. travnja 2013.(Hina), Europska komisija je u utorak ponovno preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, koja je kandidatski status dobila još 2005., ali zbog prijepora s Grčkom pregovore još nije otvorila.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavio je u utorak u Strasbourgu izvješće o Makedoniji u kojem je zaključeno da ta zemlja napravila napredak u posljednjih šest mjeseci. "U posljednjih šest mjeseci ostvaren je napredak, a sada treba zadržati ritam", rekao je Fuele dodajući da je nastavljena provedba reformi koje su vezane za Europsku uniju, da Makedonija ima dobre odnose sa susjedima, da su poduzeti koraci u bilateralnim odnosima s Bugarskom i Grčkom te da su pregovori o pitanju imena zemlje dobili novi momentum.

Fuele je izrazio nadu da će čelnici zemalja članica EU-a na summitu u lipnju prihvatiti preporuku Komisije i otvoriti pregovore s Makedonijom. Komisija još od 2009. u svojim godišnjim izvješćima o napretku preporučuje zemljama članicama otvaranje pregovora s Makedonijom, ali je to ostalo bez odgovora jer je za takvu odluku potreban konsenzus svih zemalja članica. Grčka se protivi da Makedonija koristi svoje ustavno jer to ime nosi jedna od njezinih pokrajina.

Komisija je u utorak usvojila samo izvješće za Makedoniju, dok je odgodila izvješća za Srbiju i Kosovo budući da čeka na ishod njihovih pregovora o normalizaciji odnosa. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u utorak premijere Srbije i Kosova na novi sastanak u srijedu u Bruxellesu, a Komisija će sačekati na ishod tih razgovora. Fuele je pozvao i Srbiju i Kosovo da ostave prošlost iza sebe, da se okrenu budućnosti te iskoriste povijesnu priliku koja je pred njima u interesu svojih građana.