c S
Dnevne novosti

Nizozemska: ratifikacija pristupnog ugovora RH u parlamentu

17.04.2013 07:16 ZAGREB, 16. travnja 2013.(Hina), Nizozemski Senat je u utorak velikom većinom glasova ratificirala Ugovor o pristupanju RH Europskoj uniji, a procedura će u toj zemlji biti okončana potpisom nizozemskog monarha te stupiti na snagu objavom u službenom glasilu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Nizozemski Senat je na plenarnoj sjednici u utorak velikom većinom glasova, 62 od 75, potvrdio Zakon o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Uz stranke koje su i ranije u Zastupničkom domu potvrdile Zakon (VVD, PvdA, CDA, D66, Zeleni, CU) u Senatu su se svojim glasom "za" pridružili SP i stranka 50 Plus. Prije glasovanja je predsjednica Odbora za EU poslove Tineke Strik (stranka Zelenih) u ime klubova stranaka VVD, PvdA, CDA, Zeleni, CU, D66 pročitala izjavu dobrodošlice Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Senata Fred de Graaf na kratko je prekinuo sjednicu da bi, on osobno i senatori pojedinačno, mogli čestitati hrvatskoj veleposlanici Veseli Mrđen Korać i nizozemskom ministru vanjskih poslova Fransu Timmermansu "na uspješno završenom značajnom projektu kako za RH tako i za Nizozemsku i cijelu EU". Tim činom je završen parlamentarni dio procesa ratifikacije Zakona o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Nizozemskoj.

Procedura će se okončati potpisom nizozemskog monarha, a objavom u službenom glasilu isti stupa na snagu. Zakon o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji nizozemska je vlada usvojila 16. prosinca 2011. U siječnju 2012. proslijeđen je na mišljenje Državnom vijeću, koje je u roku od mjesec dana dalo pozitivno mišljenje te je nakon potpisa kraljice, 22. veljače 2012., Zakon upućen u parlamentarnu proceduru.

Nakon održanih parlamentarnih izbora, Zakon je potvrđen u Zastupničkom domu nizozemskog parlamenta 5. veljače 2013.g. te je proslijeđen u Senat na konačnu parlamentarnu potvrdu. Hrvatska bi 1. srpnja trebala postati punopravna članica EU-a a ugovor još trebaju ratificirati samo Danska i Njemačka.