c S
Dnevne novosti

Ashton pozvala Dačića i Thacija na novi sastanak u Bruxelles

17.04.2013 07:10 BRUXELLES, 16. travnja 2013.(Hina), Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u utorak premijere Srbije i Kosova na novi sastanak u srijedu u Bruxellesu, a Europska komisija je na nekoliko dana odgodila izvješće o napretku tih dviju zemalja.

 "Pozvala sam premijere Ivicu Dačića i Hashima Thacija da sutra, u srijedu 17. travnja dođu na sastanak u Bruxelles. Zatražila sam od njih dođu u konstruktivnom duhu i spremni na istraživanje različitih opcija i na dogovor o uzajamnom kompromisu", kaže se u priopćenju koje je u utorak objavila Ashton. Istodobno, prema neslužbenim izvorima, Europska komisija je na nekoliko dana odgodila usvajanje izvješća o napretku Srbije i Kosova kako bi im se dalo još malo vremena za dogovor o sjeveru Kosova.

Hrvatska, susjed Srbije, će se priključiti Europskoj uniji 1. srpnja i Srbija nastoji započeti pregovore o pristupanju u nadi da će deblokirati EU fondove koje nužno treba kao i privući ulagače u svoje krizom ugroženo gospodarstvo. Zapad međutim zahtijeva da Srbija odustane od svog nadzora nad malom srpskom enklavom na sjeveru Kosova koje je uz potporu Zapada proglasilo nezavisnost 2008. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele trebao je u utorak popodne u Strasbourgu predstaviti izvješće Komisije zajedno s izvješćem Catherine Ashton o rezultatima dijaloga između Srbije i Kosova koji se vodi pod okriljem EU-a.

Očekuje se da će Komisija popodne objaviti izvješće samo za Makedoniju. Visoka predstavnica Ashton trebala bi u ponedjeljak 22. travnja izvijestiti ministri vanjskih poslova zemalja članica o ishodu pregovora između Srbije i Kosova, od čega će zavisiti njihov napredak prema europskim integracijama. Srbiji je za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora potreban dogovor o normalizaciji odnosa s Kosovom, a Priština bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Konačnu odluku o tome donijeti će čelnici EU-a na summitu u lipnju. Srbija i Kosovo vodili su od listopada prošle godine dijalog na premijerskoj razini uz posredovanje Catherine Asthon. Psljednji, osmi krug pregovora, održan 2. travnja, završio je bez dogovora zbog različitih stavova o ključnom pitanju, ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu.

Ashton je tada rekla kako je na stolu bilo nekoliko prijedloga. "Jaz između dviju strana je uzak, ali dubok. Oni će se sada vratiti kući i konzultirati se svojim kolegama u svojim glavnim gradovima i obavijestiti me o svojoj odluci u sljedećih nekoliko dana", rekla je Ashton. Srbijanska vlada je nakon toga odbila te prijedloge i zatražila nastavak dijaloga.