c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud ograničio nadležnost SAD u slučajevima ljudskih prava

18.04.2013 07:12 WASHINGTON, 17. travnja 2013.(Hina/AFP), Vrhovni sud Sjedinjenih Država odlučio je u srijedu da američko pravosuđe ne može goniti strane tvrtke osumnjičene za povredu ljudskih prava počinjenu izvan SAD-a, što znači pobjedu za Shell, koji Nigerijci optužuju za pomaganje u zlostavljanju.

Devetero sudaca Vrhovnog suda jednoglasno je odbacilo zajedničku tužbu dvanaestero tužitelja koji žive u SAD-u i koji su u rodbinskoj vezi s Nigerijcima koje je pogubila bivša vojna vlada u Lagosu koji optužuju britansko-nizozemsku tvrtku Royal Dutch Shell Plc za "pomaganje u povredama ljudskih prava kojih su oni bili žrtve u zemlji Ogonija u delti Nigera između 1992. i 1995." Te povrede obuhvaćaju "zlostavljanje, prijeki sud i zločine protiv čovječnosti", po tužbi podnijetoj Vrhovnom sudu.

U tom predmetu u kojemu su se održale dvije rasprave, u veljači i u listopadu 2012., tužitelji su se pozvali na američki zakon o inozemnim kaznenim djelima Alien Tort Statute (ATS) iz 1789. koji nije korišten skoro dvjesto godina sve do ga odvjetnici nisu počeli rabiti 1980-tih kako bi međunarodne slučajeve kršenja ljudskih prava doveli pred američke sudove. Taj zakon dopušta stranim državljanima da podignu tužbu na američkom sudu za nepoštovanje međunarodnog prava i za ugovor koji je potpisao Washington.

"Ovdje nema nikakvih naznaka ekstrateritorijalnosti", napisao je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts: "Tvrtke su često prisutne u mnogim zemljama i bilo bi pretjerano ustvrditi da je sama prisutnost tvrtki (u SAD-u) dovoljna" da se prijeđu naše granice. Presuda je velika pobjeda za multinacionalne tvrtke sa sjedištem izvan SAD-a poput Royal Dutcha koje rade u zemljama u razvitku i upletu se u lokalne političke kontroverze.

Takve tvrtke, koje i dalje mogu biti tužene pred stranim sudovima, strahuju od američkih sudova zbog mogućnosti da oni presude velike odštete. "Tirani se danas mogu radovati, ovo je težak udarac za njihove žrtve koje nerijetko s nadom gledaju u pravosuđe Sjedinjenih Država kada su drugdje sve izgubili. Što će one sada učiniti?", izrazila je zabrinutost Elisa Massimino, predsjednica organizacije za ljudska prava Human Rights First.

Organizacije za ljudska prava koje su pružile potporu tužiteljima u tom postupku, odmah su izrazile "ozbiljnu uznemirenost" i "razočaranost" ovom odlukom koja "zatvara vrata sudova žrtvama ratnih zločina i zlostavljanja" te "masovnih zločina počinjenih izvan zemlje čiji počinitelji traže azil u SAD-u".

"U zadnja tri desetljeća zakon Alien Tort Statute bio je svjetlo na svjetskoj pozornici povreda ljudskih prava i bio je znak žrtvama koje su tražile pravdu", ističe Središte za zaštitu ustavnih prava (CCR). No ta odluka neće spriječiti da se "druge optuženike, pa tako i poduzeća, čije je djelovanje dovoljno jasno povezano s teritorijem SAD-a" ne smatra odgovornima. "Ova odluka im ne daje imunitet", upozorio je CCR.