c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o sportu

18.04.2013 07:22 ZAGREB, 17. travnja 2013.(Hina), Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o sportu kojim se, uz ostalo, omogućuje dodjela naknada vrhunskim sportašima nakon 45. godine.

Predlažu se naknade vrhunskim sportašima nakon 45. godine života, koji imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište u RH i nisu pravomoćno osuđeni za kazneno djelo u trajanju dužem od pet godina. Naknada, kako poručuju iz vlade, neće biti veća od prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj, s tim da će iznos ovisiti o tome je li vrhunski sportaš osvojio zlatnu (100 posto naknade) odnosno brončanu medalju (40 posto) na svjetskim prvenstvima.

U tu svrhu bit će godišnje ukupno utrošeno 14,4 milijuna kuna, a radi se o 86 sportaša koji su osvajali medalje na olimpijskim igrama, 70 na svjetskim prvenstvima, osam njih na Paraolimpijskim igrama i 38 na Olimpijskim igrama gluhih sportaša. Na prijedlog Hrvatskog kluba olimpijaca, a u suradnji s Ministarstvom turizma, kroz poseban program svi vrhunski sportaši biti će uvršteni u promociju Hrvatske.

Izmjenama Zakona o sportu želi se unaprijediti stručni rad u sportskim klubovima, omasoviti bazu djece koja se bave sportom i regulirati financijska situacija, poručuju iz vlade. Izmjenama Zakona o sportu završava se 'mini reformu' u sustavu sporta koja je započela još prošle godine.