c S
Dnevne novosti

Cerar: Postupci protiv LB moraju mirovati do cjelovitog rješenja

18.04.2013 07:14 LJUBLJANA, 17. travnja 2013.Hina, Državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Božo Cerar izjavio je u srijedu da postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima trebaju mirovati sve dok se ne nađe konačno rješenje.

"Inzistirat ćemo na stajalištu da ti postupci miruju, sve dok se ne nađe cjelovito rješenje", rekao je Cerar, odgovarajući pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove na pitanje zastupnika o problemu tužbi protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj. On je na sjednici odgovarao na pitanja zastupnika umjesto ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koji se nalazi Francuskoj, gdje prati predsjednika države Boruta Pahora u službenom posjetu.

Cerar je rekao da iz memoranduma o Ljubljanskoj banci koji su potpisali hrvatski premijer Zoran Milanović i bivši slovenski premijer Janez Janša, a koji je omogućio ubrzanu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u slovenskom parlamentu, slijedi da je hrvatska međunarodna obveza zaustavljanje tužbi protiv Ljubljanske banke koje su na sudovima u Hrvatskoj pokrenule Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, a tiču se problema prenesene devizne štednje hrvatskih građana, i to sve dok se ne postigne cjelovito rješenje.

Cerar je dodao da bi nastavljanje tih postupaka pred hrvatskim sudovima prije nego što se nađe cjelovito rješenje moglo biti udarac za kredibilitet Hrvatske i da je slovensko stajalište i dalje da se radi o pitanju koje se rješava u sukcesijskom okviru.

Cerar je rekao da ne može odgovoriti kako je Hrvatska memorandum dviju vlada koji se odnosi na prenesenu štednju Ljubljanske banke inkorporirala u svoj pravni poredak, da li kao međunarodni ugovor čije su odredbe važnije od hrvatskog zakona o parničnom postupku ili kao međunarodni dokument koji je podređen hrvatskim zakonima.