c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo: Jakovina prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa

19.04.2013 07:14 ZAGREB, 18. travnja 2013.(Hina), Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je odlučilo da je ministar poljoprivrede u hrvatskoj vladi Tihomir Jakovina istodobnim obnašanjem te dužnosti i funkcije člana uprave trgovačkog društva TJ prom d.o.o. prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Propuštanjem prijenosa upravljačkih prava u trgovačkom društvu TJ prom d.o.o na drugu osobu, odnosno povjerenika, predstavlja povredu odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, utvrdilo je Povjerenstvo. Stoga mu je izreklo sankciju obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u iznosu od 10.000 kuna koja će se izvršiti u 10 jednakih mjesečnih obroka. Jakovina je u opširnom pismenom očitovanju, pročitanom na sjednici, iznio kronologiju zbivanja izrazivši žaljenje što je propustio uskladiti svoje djelovanje sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, te da ga nije namjeravao izigrati kao ni staviti svoj privatni interes ispred javnog.

Jakovina je također ustvrdio da nije bio u sukobu interesa ni kao načelnik općine Bukovlje, ni kao ministar poljoprivrede u vladi te da nije ostvario imovinsku korist. Naveo je da nije bio u poslovnom odnosu s državnim tijelima, ni jedinicama lokalne (regionalne) samouprave ni trgovačkim društvima u njihovom vlasništvu, kao ni s općinom Bukovlje ni Ministarstvom poljoprivrede.

Povjerenstvo je u vezi slučaja zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika utvrdilo da istodobno obnašanje te i dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Upravnog vijeća Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica, Upravnog vijeća Kliničke bolnice Split te Upravnog vijeća veleučilišta u Požegi predstavlja odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Stoga mu je Povjerenstvo izreklo sankciju obustavu dijela neto mjesečne plaće u iznosu od 7000 kuna koja će se izvršiti u sedam jednakih mjesečnih rata. Povjerenstvo je Cesariku također naložilo da situacije sukoba interesa razriješi u roku od 30 dana što se odnosi na članstvo u Upravnom vijeću veleučilišta u Požegi i članstva u Upravnom vijeću HZZO-a. S obzirom na donošenje odluke o osnivanju sanacijskih vijeća u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica i Kliničkoj bolnici Split prestalo je djelovanje njihovih upravnih vijeća.

U pismenom očitovanju Cesarik je, među ostalim, ustvrdio da nije u sukobu interesa i da nije prekršio zakon te naveo da nije dobivao naknadu za rad u upravnim vijećima. U predmetu predsjednika uprave trgovačkog društva Petrokemije d.d. Kutina Josipa Jagušta, Povjerenstvo je donijelo zaključak kojim ga se poziva da u roku od 15 dana od njegova primitka dostavi pisano očitovanje s dokazima kojima se usklađuju podaci iz podnesenog izvješća o imovinskom stanju s podacima objavljenim u medijima. Jagušt se također poziva da u istom roku dostavi pravilno i potpuno ispunjen obrazac izvješća o imovinskom stanju zajedno s dokumentacijom koja to potvrđuje.

U slučaju da Jagušt ne postupi sukladno zaključku Povjerenstvo će pokrenuti novi postupak zbog kršenja odredbi zakona o sprječavanju sukoba interesa te će o tome izvijestiti nadležna državna tijela. Jagušt naime nije prijavio da je vlasnik kuće u Lonodnu vrijedne oko osam milijuna funti tvrdeći u pisanom očitovanju da ima i britansko državljanstvo da je nekretnina kupljena prije 16 godina te da ga porezna uprava nakon što joj se on o tome očitovao više nije kontaktirala.

Jaguštov odvjetnik Veljko Miljević upozorio je na procesnu smetnju budući je postupak pokrenut prema anonimnoj prijavi. Povjerenstvo je zamjenici općinskog načelnika Topuskog Jeleni Roknić izreklo opomenu zbog istodobnog obnašanja dužnosti v.d. ravnateljice narodne knjižnice te joj naložilo da u roku od 30 dana razriješi situaciju sukoba interesa ili će Povjerenstvo pokrenuti novi postupak uz prijetnju težih sankcija.