c S
Dnevne novosti

Milanović: poseban zakon ne mora biti u skladu s općim zakonima

19.04.2013 07:08 ZAGREB, 18. travnja 2013.Hina, Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da su dva prijedloga zakona, onaj o strateškim investicijama te o ugljikovodicima - posebni zakoni koji ne moraju biti u skladu s općim zakonima, jedino je bitno da nisu protuustavni i protivni načelima pravnog poretka.

Milanović je to kazao na kraju današnje sjednice Vlade komentirajući različita mišljenja unutar koordinacija koje pripremaju te zakone, budući da neki članovi tih koordinacija smatraju da ih ne treba donositi ako nisu u skladu s drugim zakonima. Kada se radi o posebnom zakonu, lex specialis, onda je normalno da se on razlikuje od općeg zakona, može mu biti i protivan, sve dok nije protuustavan i protivan načelima pravnog poretka, rekao je Milanović.

Naravno da su takvi zakoni, kad ih donosite s posebnom političkom namjerom i idejom, drukčiji od nekih općih zakona, dodao je premijer i naglasio kako se ti zakoni donose jer se želi ubrzati procedura i postići konkretan cilj. Zakon o ugljikovodicima, naveo je Milanović kao primjer, važan je radi režima koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu.

"To je veliki strateški resurs i njime treba pametno upravljati", upozorio je dodavši kako taj prijedlog zakona, kao lex specialis, jest protivan zakonu o koncesijama, kao općem zakonu, "inače se ne bi ni donosio". "To je narav, differentia specifica posebnog zakona. Molim da se to uvijek ima u vidu, a bitno je da zakon nije neustavan", ponovio je premijer rekavši kako isto vrijedi i za zakon o strateškim investicijama.