c S
Dnevne novosti

Jovanović o naknadama za sportaše: nikakav cenzus ne dolazi u obzir

19.04.2013 07:22 ZAGREB, 18. travnja 2013.(Hina), Dio saborskih klubova zatražio je da se u Zakonu o sportu ostavi imovinski cenzus za ostvarivanje prava na naknadu osvajačima olimpijskih medalja starijima od 45 godina, no ministar sporta Željko Jovanović uzvratio je da "nikakav cenzus ne dolazi u obzir".

"Ovo što danas predlažemo zaista je nagrada za izvrsnost, za promociju Hrvatske u svijetu. Gotovo ni jedan građanin nije kao oni dao doprinos da Hrvatska bude prepoznata u svijetu. Tu nikakvi cenzusi ne dolaze u obzir", naglasio je Jovanović. Zadržavanje imovinskog cenzusa zatražio je Mladen Novak, koji nepravednim smatra da sportaši sa 45 godina ostvaruju određena trajna prava, dok radnici i nezaposleni na ostvarenje mirovine moraju čekati 20 godina dulje.

Smeta ga i što će pravo na naknadu ostvarivati i sportaši koji su u karijeri ostvarivali visoke prihode. "Ne vidim logiku ukidanja imovinskog cenzusa. Ne želim nikoga apostrofirati, ali smatrate li da je jedan Nikola Dragaš u svom sportu mogao ostvariti prihode poput Gorana Ivaniševića, Tonija Kukoča ili Dina Rađe", upitao je Novak. I HDSSB-ovac Zoran Vinković smatra da bi u zakonu trebalo zadržati imovinski cenzus. "Oni koji su se bavili atraktivnim sportovima mogli su zaraditi daleko više od prosječnih građana i siguran sam da neće ući u ostvarivanje ovog prava, ali mislim da bi radi moralnosti imovinski cenzus trebao ipak biti sadržan u zakonu", rekao je Vinković. Drži i da bi uvjet za ostvarivanje naknade trebao biti i trajno prebivalište u Hrvatskoj i plaćanje obveza prema državi.

Željko Šemper (HSU) kazao je da je mali broj sportaša uspio bogato naplatiti svoj trud i talent. “Nažalost, neki od njih odlučili su svoje boravište prijaviti u državicama s manjim stopama poreza, dok su obični smrtnici cijeli radni vijek odradili u RH i plaćali poreze u svojoj državi", rekao je Šemper. "Posebno iritantnom" smatra životnu dob od 45 godina nakon koje će sportaši imati pravo na naknadu i visinu naknade u iznosu prosječne plaće, "dok umirovljenik koji je do 65. godine života odradio 40 godina staža uz prosječnu plaću ne može imati mirovinu veću od tri tisuće kuna".

Ante Kulušić (HDZ) protivi se, međutim, podjelama na sportaše koji su u karijeri puno zaradili i one koji nisu. Najavio je potporu predloženim zakonskim izmjenama, ali i upozorio da one ni približno ne rješavaju probleme koji opterećuju hrvatske sportaše i sport uopće. Vladi je prigovorio i da je propustila obvezu uvođenja naknada za vrhunske sportaše, koje je donijela bivša, HDZ-ova vlast, čime je, upozorio je, materijalno oštetila brojne sportaše.

Kulušić je upozorio i kako hrvatski sport danas nema mjesto u društvu i državi koje zaslužuje, da se sustav sporta u zadnjih 20-tak godina razvijao stihijski, te su vrhunski uspjesi hrvatskih sportaša rezultat njihova i entuzijazma pojedinih saveza. U sjednici je utvrđena još jedna stanka, ovaj put na zahtjev Laburista, nezadovoljni odlukom Vlade da odgodi povećanje minimalne plaće.