c S
Dnevne novosti

Saborsko izaslanstvo na čelu s Lekom od nedjelje na Cipru

22.04.2013 07:14 ZAGREB, 19. travnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko od nedjelje do srijede će na Cipru sa saborskim izaslanstvom sudjelovati na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, nakon koje će boraviti u službenom posjetu Republici Cipar, objavljeno je u petak iz saborske službe za odnose s javnošću.

Odmah nakon otvaranja Konferencije predsjednika parlamenata EU u ponedjeljak i pozdravnog obraćanja domaćina skupa Omirua, predviđen je kraći istup predsjednika Hrvatskog sabora pred sudionicima konferencije o značenju ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Redovni govor na konferenciji Leko bi trebao održati tijekom prve plenarne sjednice o temi "Uloga nacionalnih parlamenata Europske unije u jačanju demokracije i ljudskih prava u trećim zemljama s posebnim naglaskom na regiju Mediterana".

Teme drugih dviju plenarnih sjednica ciparske konferencije predsjednika parlamenata EU bit će "Kako približiti građane Europskoj uniji?" i "Socijalna kohezija u vremenima štednje – što mogu učiniti nacionalni parlamenti?, a predviđeno je i održavanje posebne sjednice u formatu 1+1, na kojoj uz voditelja svakog izaslanstva može sudjelovati još samo jedan član, na kojoj će se raspravljati o članku 13. Ugovora o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Tijekom službenog posjeta Cipru, koji se nastavlja na konferenciju, u utorak će se predsjednik Sabora sastati s predsjednikom ciparskog Zastupničkog doma Janakisom Omiruom i stalnim tajnikom ciparskog Ministarstva vanjskih poslova Andreasom Mavrojanisom, a primit će ga i ciparski predsjednik Nikos Anastasiades, navodi se u priopćenju. Uz predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku član izaslanstva je i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar, stoji na kraju priopćenja.