c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu

23.04.2013 07:24 ZAGREB, 22. travnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje će nastaviti raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu, koji predviđa završnu tehničku prilagodbu nacionalnog zakonodavstva europskim propisima u području šumskog reprodukcijskog materijala.

Zakon se u tom smislu usklađuje s europskim direktivama o stavljanju na tržište šumskog reprodukcijskog materijala, prvenstveno u odnosu na uvoz, odnosno činjenicu da po pristupanju u EU Hrvatska postaje dijelom jedinstvenog tržišta, pa više nema uvoza iz država članica Unije, već se uvodi novi termin "premještanje".

Od dana pristupanja u EU Hrvatska više neće moći samostalno odlučivati o priznavanju jednakovaljanosti šumskog reprodukcijskog materijala iz trećih država. Tu će jednakovaljanost ubuduće određivati Vijeće EU, a iznimno Europska komisija koja može ovlastiti države članice da donose odluke o jednakovaljanosti pojedinih svojti šumskog reprodukcijskog materijala iz određenih država.

Zahtjev Europskoj komisiji za odobrenje korištenja šumskog reprodukcijskog materijala podnosit će Ministarstvo poljoprivrede, kao i zahtjev za zabranu stavljanja na tržište takvog materijala. Europska komisija, naime, može i zabraniti stavljanje na tržište ako se utvrdi da bi korištenje određenog šumskog reprodukcijskog materijala moglo štetno utjecati na šumske sastojine, šumske sjemenske objekte, okoliš, genetske izvore, biološku raznolikost ili ljudsko zdravlje.