c S
Dnevne novosti

Pusić: RH ne krši memorandum o Ljubljanskoj banci

23.04.2013 07:20 LUXEMBOURG, 22. travnja 2013.Hina, Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić demantirala je u ponedjeljak u Luxembourgu da Hrvatska krši memorandum o suglasnosti kojim je dogovoren način rješavanja pitanja Ljubljanske banke.

"U memorandumu nema govora o micanju bilo kakvih ovlaštenja, nego o stavljanju sudskih postupaka u mirovanje i mi smo u tom pogledu završili svoj posao. Dali smo uputstvo bankama koje su onda izdale uputstva svojim odvjetnicima da se svi postupci (pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke) stave u mirovanje, a to isto treba napraviti i Slovenija", rekla je ministrica Pusić, odgovarajući na upit novinara da komentira tvrdnje koje se posljednjih dana mogu čuti u Sloveniji.

Proteklih dana neke slovenske zastupnice u Europskom parlamentu govorile su o hrvatskom kršenju memoranduma jer su i nakon njegova potpisivanja održana ročišta na hrvatskim sudovima.

Početkom travnja na zagrebačkom općinskom sudu, opunomoćenica Privredne banke Zagreb je sukladno dogovoru hrvatske i slovenske vlade predložila zastoj postupka na godinu dana, dok je odvjetnik Ljubljanske banke istaknuo da memorandum određuje mirovanje tužbi dok se ne nađe rješenje za taj spor i da se to ne može vremenski ograničiti.