c S
Dnevne novosti

Sindikat državnih službenika upozorava na "nedozvoljeno partnerstvo izvršne i sudbene vlasti"

23.04.2013 07:22 ZAGREB, 22. travnja 2013.(Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u priopćenju je upozorio na moguću pojavu "nedozvoljenog partnerstva između izvršne i sudbene vlasti" u vezi sindikalnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti uredbi o koeficijentima u državnim i javnim službama, kojima su državnim i javnim službenicima bruto plaće smanjene za tri posto.

Sindikat tvrdi kako iz "Priopćenja sa zatvorenog dijela 85. sjednice Vlade RH" proizlazi da su se Vlada i Ustavni sud dogovorili o pitanju ustavnosti uredbi o koeficijentima, za koje je taj sindikat pred Ustavnim sudom zatražio pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Naime, u Vladinom priopćenju stoji kako je Vlada predložila Ustavnom sudu da ne prihvati prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti i zakonitosti tih uredbi, te dodaje rečenicu: "Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda".

Sindikat smatra kako ta rečenica znači da Vlada zna što će i na koji način biti objavljeno uz presudu Ustavnog suda, što predstavlja moguću zabrinjavajuću pojavu nedozvoljenog partnerstva između izvršne i sudbene vlasti, pa od Ustavnog suda očekuje da se ogradi i opovrgne takve Vladine tvrdnje.

Sindikat je ocjenu ustavnosti i zakonitosti uredbi o koeficijentima zatražio zbog proceduralnih manjkavosti jer predlagatelj uredbi nije prijedloge dostavio na mišljenje sindikatima i državnim tijelima, premda ga na to obvezuju pozitivni propisi, kaže se u priopćenju.