c S
Dnevne novosti

Varga: sve zdravstvene ustanove morat će podmiriti dugove

23.04.2013 07:10 ZAGREB, 22. travnja 2013.(Hina), Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga, komentirajući vladinu odluku o sanaciji dugova zdravstvenih ustanova, rekao je da se ona odnosi na devet ustanova na državnoj i 25 ustanova na lokalnoj razini, te da će sve zdravstvene ustanove, uključujući i one koje nisu obuhvaćene sanacijom, morati podmiriti sva dugovanja prema vjerovnicima.

Sva dugovanja moraju biti podmirena u rokovima predviđenima Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ako zdravstvene ustanove u vlasništvu lokalne uprave i samouprave, koje nisu obuhvaćene planom sanacije, ne budu mogle podmiriti dugove, Ministarstvo financija preko Fine sjest će na račun županija, rekao je Varga novinarima nakon potpisivanja ugovora o suradnji HZZO-a i Medicinskog fakulteta.

Dodao je da će se sva dugovanja zdravstvenih ustanova, obuhvaćenih sanacijom, prema dobavljačima, na dan 31. prosinca 2012., prebaciti na teret HZZO-a, a Zavod će ih pokriti uz pomoć Ministarstva financija. Varga je odbacio kritike da to nije dugoročno rješenje, već da će se samo naplatiti neke tvrtke kojima su bolnice dužne. "Sve što je izvan ugovorenih rokova plaćanja mora se naplatiti, bilo kroz dogovor, kao što je to program sanacije, ili sudskim putem, što je puno skuplje i u konačnici teže za dužnika", rekao je ravnatelj HZZO-a.

Vlada je nedavno odlučila da će država sanirati dugove devet zdravstvenih ustanova na državnoj razini i 25 ustanova na razini lokalne uprave i samouprave. U postupak sanacije ulaze obveze i potraživanja zdravstvenih ustanova utvrđeni do kraja prošle godine, a jedinice lokalne samouprave odriču se svih osnivačkih prava tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon njezina završetka.

Postupak sanacije uključuje analizu i utvrđivanje uzroka nastalog gubitka, pregovore s vjerovnicima, podmirivanje obveza, otpis potraživanja, svođenje rokova ispunjavanja novčanih obveza u zakonom utvrđene rokove, te provođenje programa sanacije kojim se utvrđuju mjere reorganizacije i racionalizacije poslovanja zdravstvenih ustanova.

Za potrebe sanacija imenovat će se sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravlja, koji će biti i predsjednik vijeća, Ministarstva financija i predstavnika bolnice. HZZO je s Medicinskim fakultetom sklopio danas Ugovor o stručno -poslovnoj suradnji i Ugovor o stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji, koji je u ime HZZO-a potpisao ravnatelj Varga, dok ga je u ime Medicinskog fakulteta potpisao dekan Davor Miličić.

Time su stvoreni uvjeti za trajnu suradnju i pomoć na području stručnog djelovanja, za obrazovanje i školovanje zaposlenika HZZO-a i Medicinskog fakulteta, za školovanje studenata Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na hrvatskom i engleskom jeziku, za školovanje studenata Sveučilišnog diplomskog studija sestrinstva, Sveučilišnog preddiplomskog studija u primaljstvu u osnivanju, za sveučilišne poslijediplomske doktorske i specijalističke studije, kao i za razmjenu iskustva obje strane.