c S
Dnevne novosti

Merkel: Zemlje eurozone morat će žrtvovati dio suverenosti

23.04.2013 07:08 BERLIN , 22. travnja 2013.(Hina/Reuters), Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila kako smatra da zemlje članice eurozone moraju biti spremne žrtvovati dio suvereniteta i prepustiti kontrolu europskim institucijama u nekim političkim domenama ako uistinu žele prevladati svoju dužničku krizu i ponovno privući strane investitore.

U govoru održanom na seminaru kojeg je organizirao Deutsche bank u Berlinu Merkel je zagovarala i branila svoj pristup krizi od svih onih koji smatraju da se previše usredotočila na mjere štednje. Rekla je kako Europa mora pronaći put koji će omogućiti gospodarski rast i čvrste financije. Na skupu je zajedno s njemačkom kancelarkom bio i poljski premijer Donald Tusk.

Njezina izjava uslijedila je dva mjeseca prije sastanka europskih čelnika u Bruxellesu gdje će se raspravljati o poduzimanju koraka prema takozvanoj "fiskalnoj uniji". "Čini se da uspijevamo pronaći zajednička rješenja tek u trenucima kada se nalazimo iznad provalije. No čim pritisak popusti, ljudi žele ići dalje vlastitim putem. Mislim da moramo spremno prihvatiti činjenicu da Europa ima zadnju riječ kada je o određenim područjima riječ. U protivnom nećemo biti u stanju nastaviti s njezinom izgradnjom", rekla je Merkel.

Poljski premijer Tusk izjavio je kako smatra da bi bilo opasno kad bi ostale europske zemlje mislile da Njemačka nameće vlastiti ekonomski model cijelome bloku. Merkel je to zanijekala, kazavši kako Europu izgrađuju različite kulture i nejednako snažne ekonomije, a ključno je, smatra kancelarka, da se Europa orijentira prema najboljoj mogućoj praksi. "Ne moramo uvijek odustati od nacionalne prakse, no moramo biti kompatibilni, jer u ovome trenutku vlada kaos. Moramo spremno prekinuti s prošlošću kako bismo mogli ići dalje. Ja sam na to spremna", kazala je.