c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: Promjena Zakona radi povećanja plaća ravnatelja

24.04.2013 07:20 ZAGREB, 23. travnja 2013.(Hina), Klub laburista u Hrvatskom saboru oštro se usprotivio izmjenama Zakona o osnivanju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dok su HDZ i HDSSB najavili suzdržanost, poručivši kako je jedini smisao njegovih izmjena povećanje plaća ravnatelja Agencije i njegovog zamjenika.

„Zakon predstavlja daljnje lutanje Kukuriku koalicije i mi ga nećemo podržati“, poručio je Laburist Branko Vukšić prozivajući vladajuće zbog niza zakonskih kontroverzi. U zakonu se, podsjetio je, kaže da je Agencija u smislu Zakona o plaćama u javnim službama javna ustanova te se stoga na pitanje plaća i drugih naknada primjenjuje odredba propisa o službenicima i namještenicima u javnim službama. „Sve je predviđeno, zna se kako se plaća pa znači li to onda da ravnatelj i zamjenik nisu dio tih agencija, nisu dio javnih službi“, zapitao se Vukšić.

S obzirom da je Zakonom o plaćama u javnim službama utvrđen maksimalni koeficijent složenosti poslova radnih mjesta u iznosu od 3,50, a imajući u vidu važnost poslova koje obavlja Agencija i odgovornost ravnatelja i njegovog zamjenika predloženo je donošenje posebne vladine odluke o njihovim plaćama, pojasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. „Znači odluka vlade bit će jača od ovog zakona“, ustvrdio je Vukšić kojem je kontroverzno i to što se tvrdi kako je Agencija neovisna institucija, a u njezinom Upravnom vijeću, kako je rekao, sjede predstavnici ministarstava poljoprivrede, financija, regionalnog razvoja te tek jedan zaposlenik u Agenciji.

 HDSSB-ov zastupnik Igor Češek razočarao se, kazao je, jer je očekivao jačanje uloge te Agencije kako bi pomogla poljoprivrednicima. Zakon ne odgovara na pitanja koliki će biti iznos isplaćenih potpora, kako će hrvatski poljoprivrednici preživjeti ovu godinu, što je s poplavama i s prošlogodišnjim sušama, kao niti zašto je poskupio repromaterijal, kazao je. Neprihvatljivo mu je i to što se plaće utvrđuju izvan Zakona o plaćama u javnim službama odnosno posebnom vladinom odlukom i to samo uz ograničenje prema kojem ne smije biti veća od plaće zamjenika ministra. HDZ-ov zastupnik Franjo Lucić smatra da ljudi u pojedinim agencijama i institucijama imaju enormno visoke plaće te se zapitao trebaju li one biti na razini zamjenika ministra.

„U svih šest agencija vezanih za Ministarstvo poljoprivrede napravili smo usklađivanje koeficijenta složenosti poslova i nazive radnih mjesta, ali ovo je iznimka jer je riječ o agenciji koja je već akreditirana pa ne smijemo mijenjati strukturu akreditacije“, poručio je ministar poljoprivrede Tihomi Jakovina. Svi ti koeficijenti su, rekao je Jakovina, znatno niži od onih kada je bivša ravnateljica imala koeficijent 5,27. "Svi koeficijenti za vrijeme bivše vlasti bili su veći od zakonom propisanih“, poručio je oporbi. Ministar Jakovina naglasio je i kako je riječ o agenciji koja upravlja složenim projektima iz pristupnih fondova EU te s pet milijardi kuna proračunskog novca koji idu poljoprivredi.