c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora provedbi europske uredbe o građanskoj inicijativi

24.04.2013 07:16 ZAGREB, 23. travnja 2013.Hina, Hrvatski sabor je na kraju zasjedanja raspravio prijedlog Zakona o provedbi uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o građanskoj inicijativi kojom se jednom milijunu državljana od najmanje jedne četvrtine država članica Europske unije (EU) omogućuje da izravno od Europske komisije zatraže predlaganje za njih relevantne zakonodavne inicijative u području nadležnosti EU.

Uredbom je utvrđeno da prije početka prikupljanja izjava o potpori, organizatori od nadležnog tijela relevantne države članice trebaju zatražiti potvrdu da je sustav internetskog prikupljanja koji se koristi za prikupljanje izjava o potpori u skladu s uredbom. Prema zakonskom prijedlogu, kao nadležno tijelo za izdavanje potvrde, na temelju prethodne provjere, određeno je Ministarstvo uprave.

Ministarstvo uprave također se određuje kao nadležno tijelo za koordinaciju procesa provjere izjava o potpori i izdavanja potvrde kojom se potvrđuje broj valjanih izjava o potpori za Republiku Hrvatsku. Potreban minimalni broj građana podupiratelja neke inicijative različit je za svaku državu, a dobiva se tako da se broj njenih zastupnika u Europskom parlamentu pomnoži sa 750. U slučaju Hrvatske, kazao je Boris Blažeković (HNS), to znači da će pojedini prijedlog u sklopu građanske inicijative trebati poduprijeti najmanje devet tisuća građana, a naša se stranka snažno zalaže za što veću participaciju građana u demokratskim procesima i javnim politikama.

Zastupnici su u kratkoj raspravi podržali i prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije i Upravljačkog tijela sa sjedištem u Mađarskoj o integraciji sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći u okviru Programa transnacionalne suradnje Jugoistočna Europa za pomoć iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu cilja Europska teritorijalna suradnja.

Potporu je dobio i prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije i Zajedničkog upravljačkog tijela sa sjedištem u Francuskoj o integraciji sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći u okviru Programa transnacionalne suradnje Mediteran za pomoć iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu cilja Europska teritorijalna suradnja.