c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila prijedlog strategije upravljanja državnom imovinom

26.04.2013 07:10 ZAGREB, 25. travnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici prihvatila Prijedlog strategije upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine.

Prema riječima potpredsjednika Vlade Nevena Mimice, strategija obuhvaća sve oblike državnog vlasništva i način na koji bi država trebala upravljati tim vlasništvom. Hrvatska, kaže Mimica, ima veliku vrijednost državne imovine koja je prema metodologiji Eurostata procijenjena na više od 31 milijarde eura po čemu je peta u Europi, iza Norveške, Finske, Islanda i Švedske, ali tom se imovinom ne upravlja dobro niti država od nje ima primjerene prihode.

Mimica pritom spominje Finsku i Švedsku koje ostvaruju između dva i četiri posto BDP-a prihodima od državne imovine, dok je to u Hrvatskoj 0,7 posto.Strategija ne predviđa prodaju i privatizaciju prirodnih resursa i trgovačkih društava od strateškog značaja, naglašava Mimica. Njome se planira prodaja državnih udjela u više od 400 tvrtki u kojima država ima sitne udjele. Što se tiče nekretnina, Mimica upozorava da je 40 milijuna četvornih metara država prenijela u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, ali da to nije donijelo osobite koristi što se posebno odnosi na brojne poduzetničke zone koje nisu polučile planirane rezultate.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je Vladin prijedlog strategije odgovor onima u Saboru koji kritiziraju Vladu da prodaje imovinu, a nema strategiju. Napomenuo je da odluke o privatizacijama nekih poduzeća u državnom vlasništvu nisu stvar strategije. "Oni govore o Svetom pismu, ali ono je samo skriptura", rekao je Milanović, poentirajući da strategija nisu Deset zapovijedi nego Sveto pismo kao širi pojam. Milanović je upozorio i da, kad nešto "ide na bubanj", kako spominju politički suparnici, znači da propada ili se likvidira, ali da poduzeća predviđena za prodaju ne idu na bubanj već je riječ o prodaji po dobroj cijeni.

Milanović tvrdi da ima zainteresiranih kupaca koji, kako je rekao, "nude dosta i vuku za rukav". Ministar financija Slavko Linić pak ističe da su prihodi od državne imovine u Hrvatskoj skromni jer je država mnogim trgovačkim društvima radi njihove konkurentnosti davala prioritetne koncesije uz niske naknade.