c S
Dnevne novosti

Mrsić najavio moguće izmjene zakona o reprezentativnosti

29.04.2013 07:20 RIJEKA, 28. travnja 2013.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je u nedjelju da će sljedećeg tjedna s predstavnicima sindikata započeti razgovore u vezi s mogućim izmjenama zakona o reprezentativnosti sindikata, jer se uvidjelo da bi neke stvari u njegovoj provedbi trebalo mijenjati te se nada da će sada od sindikalnih središnjica dobiti jedinstven stav.

Mrsić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje koliko su sindikalni vođe vjerodostojni u pozivu da ljudi izađu na prosvjede s obzirom na njihova primanja te dodao da to treba pitati sindikalne vođe. Mrsić je novinarima, na Izvještajno–tematskoj konvenciji županijskog SDP-a koja se u nedjelju održala u Rijeci, rekao da je Zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje (zakonom o reprezentativnosti) određeno tko s kim pregovara, tko ima koje ovlasti i koga zastupa i da je možda tu jedan razloga što na taj zakon ima toliko povika. Dodao je da je taj zakon donio dosta dobrih stvari, ali da će čuti primjedbe sindikata i da se nada da će od strane središnjica dobiti jedinstveni stav.

Na novinarski upit znači li to da je sindikat uspio u svojim zahtjevima i boje li se prosvjeda, Mrsić je odgovorio da se ne boje i da su promjene u vezi provođenja zakona već najavljene. Odgovarajući na pitanje hoće li se državni vrh i on osobno pojaviti na prosvjedima radnika 1. svibnja, rekao je da su prosvjedi legitimna stvar sindikata koji ih organiziraju, a da će Vlada i dalje jačati socijalni dijalog i nakon prosvjeda ponovno razgovarati. Mrsić je također rekao da je HDZ pokazao što zna i umije te da nema riječi o ukidanju kolektivnih ugovora, ali da se želi da obje strane imaju jednake startne pozicije.