c S
Dnevne novosti

Austrija će ukinuti bankarsku tajnu za račune stranaca

29.04.2013 07:02 BEČ, 27. travnja 2013.(Hina/Reuters), Austrija namjerava idućih tjedna omogućiti drugim članicama Europske unije pristup podacima o bankovnim računima stranaca u austrijskim bankama, rekao je u subotu kancelar Werner Fayman.

Fayman je rekao da se nada dogovoru prije summita EU-a 22. svibnja na kojem će se razgovarati o načinima da se suzbije izbjegavanje poreza koje članice Unije košta oko bilijun eura godišnje izgubljenog prihoda. Čelnici EU-a tražili su do Austrije da se dogovor postigne prije summita. "Želimo postići rezultat glede razmjene podataka od interesa za borbu protiv prijevare u Europi", rekao je Fayman u razgovoru za 'postaju ORF i umanjio važnost mogućeg utjecaja razmjene podataka na austrijski bankarski sektor.

"Najveća gospodarska šteta bila bi da steknemo reputaciju da štitimo prijevaru. Austrijanci to ne smatraju potrebnim i razgovarao sam sa čelnicima banaka koji to također ne smatraju potrebnim". Austrija, posljednje uporište bankarske tajne u EU-u, u petak je rekla da je spremna na razgovore ako se očuva bankarska tajna za Austrijance te navela još tri pitanja za riješiti koje Austrija smatra važnim. Jedinstvena politika spram bankarske tajne u Europskoj uniji omogućit će Uniji da o tom pitanju započne razgovore sa zemljama koje nisu članice, poput Švicarske i SAD-a. Građani EU-a u austrijskim bankama drže oko 35 milijardi eura, desetinu od ukupnog iznosa depozita u Austriji, a stranci ukupno 53 milijarde eura, rekla je austrijska središnja banka.