c S
Dnevne novosti

Sindikati: obrazovanje najslabije plaćena djelatnost

30.04.2013 07:10 ZAGREB, 29. travnja 2013.(Hina), Čelnici sindikata obrazovanja upozorili su u ponedjeljak da je obrazovanje najslabije plaćena djelatnost u državi s obzirom na stupanj stručne spreme, a najavljeni novi rezovi mogli bi ga dodatno srozati.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o bruto i neto plaćama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti za 2011. godinu pokazuju da je bruto plaća za osobe s VSS-om u obrazovanju bila najniža od 19 ukupno promatranih djelatnosti, rečeno je na konferenciji za novinare sindikata osnovnih i srednjih škola. Prosječna bruto plaća djelatnika s VSS-om u obrazovanju, gdje gotovo 80 posto ljudi ima visoku ili višu spremu, iznosila je samo 9.450 kuna, dok je, primjerice, u sektoru rudarstva i vađenja iznosila 17.138 kuna. Neto plaća zaposlenih u obrazovanju s VSS-om iznosila je 6.493 kune i također je na posljednjem, 19. mjestu, po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

Ako se pak sektori djelatnosti dodatno raščlane na 83 djelatnosti, zaostajanje za najbolje plaćenim djelatnostima je i veće - zaposleni u proizvodnji duhanskih proizvoda s VSS-om imaju bruto plaću od čak 25.003 kune, odnosno 2,7 puta su plaćeniji od prosvjetara, ističu sindikalci. Osim toga, i položaj obrazovanja među tih 83 djelatnosti je poražavajući jer je prosječna bruto plaća za VSS tek na 74. mjestu. Gledaju li se bruto plaće ukupno zaposlenih u 19 djelatnosti, onda je obrazovanje s bruto plaćom od 8.111 kuna zauzelo 10. mjesto, a najbolje su plaćeni zaposleni u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja s prosječno 11.896 kuna. To su podaci za 2011. a u međuvremenu su učiteljima plaće dodatno srezane pa na novoj ljestvici sigurno nećemo napredovati nego samo možemo nazadovati do 83. mjesta, ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Podsjetio je da su lani prosvjetarima ukinuti dodaci od 3, 5, 7 i 9 posto, koje je donijela još Vlada Ivice Račana, a sadašnja se Vlada priprema ukinuti i dodatke od 4, 8 i 10 posto na radni staž. To pokazuje kako politika vrednuje obrazovanje u svojoj zemlji, istaknuo je Mihalinec, iako je poznato da se ulaganje u obrazovanje svakoj zemlji više isplati od ulaganja u dionice. U zemljama Europske unije obrazovanje je peta najplaćenija djelatnost od 18 promatranih, pokazuju podaci Eurostata, a prosječna bruto plaća je dvostruko veća od hrvatske.

Osim toga, Hrvatska je gotovo dvostruko lošija i po izdvajanjima za obrazovanje - kod nas to iznosi 3 posto BDP-a, a u EU je blizu 6 posto. Zbog toga će naši članovi na referendumu, koji ćemo provesti od 15. do 17. svibnja, većinski podržati drastične sindikalne akcije koje im predlažemo, uvjeren je Mihalinec. Sindikati javnih i državnih službi najavili su da će nakon referenduma među članstvom, koji će provesti u svibnju, organizirati radikalne akcije kojima će potpuno blokirati sustav javnih i državnih službi, sve dok Vlada ne popusti njihovim zahtjevima.