c S
Dnevne novosti

Mrsić: špediteri nespremno dočekuju ulazak u EU

30.04.2013 07:15 ČAKOVEC, 29. travnja 2013.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je u ponedjeljak, u razgovoru sa špediterima u Čakovcu, da se špediterske tvrtke nisu pripremile za situaciju u kojoj će, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, za njih biti daleko manje posla i mnogi će zaposleni ostati bez radnih mjesta.

Prema prvim procjenama, nakon 1. srpnja čak 75 posto špeditera s područja sjevera države ostat će bez posla, to jest oko 700 ljudi s područja Međimurske i Varaždinske županije. Ulaskom u Europsku uniju brišu se granice među njenim članicama, iz kojih je Hrvatska do sada uvozila robu, tako da za otpremnike ostaju poslovi sa zemljama van EU. Špediterske tvrtke nespremno su ušle u ovu situaciju, rekao je Mrsić, komentirajući iznenađenost špediterskih tvrtki.

 Govoreći o nepripremljenosti špediterskih tvrtki, mahom u privatnom vlasništvu, da se uhvate u koštac s nastalom situacijom, Mrsić je rekao kako su se predstavnici špeditera trebali puno ranije naći s njim. Predložio im je mjere prekvalifikacije, samozapošljavanja, te novčanog poticaja poslodavcima koji zaposle otpuštene špeditere. Međimurski župan Ivan Perhoč je rekao kako je posjetu prethodio informativni sastanak u čakovečkoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. I on dijeli ministrov dojam kako su mnogi špediteri ostali iznenađeni činjenicom da s prvim danom srpnja Hrvatska ulazi u carinsku uniju s drugih 27 europskih zemalja.