c S
Dnevne novosti

Vučić zadovoljan posjetom, mediji ističu spremnost za rješavanje problema

02.05.2013 07:14 BEOGRAD, 30. travnja 2013.(Hina), Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ocijenio je nakon svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj da su odnosi Beograda i Zagreba krenuli u dobrom smjeru i da će postupno rješavanje nesuglasica pridonijeti i rješavanju krupnijih problema, prenose u utorak beogradski mediji.

Dajući značajnu pozornost Vučićevim razgovorima s najvišim hrvatskim dužnosnicima, mediji posebice ističu spremnost i odlučnost vlada u Beogradu i Zagrebu za rješavanje problema i unapređivanje političkih i gospodarskih odnosa te ističu ocjene da je budućnost važnija od prošlosti i da se problemi moraju tretirati "racionalno i pragmatično". "Večernje novosti" su, među ostalim, ocjenu o budućnosti odnosa istaknule i u naslovu: "Srbija i Hrvatska: Jačanje veza ruši tužbe", dok "Politika" ukazuje da su, unatoč problemima, "odnosi Beograda i Zagreba kralježnica regije".

Jedna od ocjena je i da bilateralni razgovori u Zagrebu "sigurno podižu razinu odnosa dviju zemalja", što se potkrepljuje izjavom potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić kako važan radni susret s Vučićem i srbijanskim izaslanstvom "sam po sebi govori o današnjim puno sadržajnijim i boljim odnosima između Hrvatske i Srbije". Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je Radiju Slobodna Europa (RFE) kako Vučićev posjet "pokazuje da je Beograd u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa u regiji". "Mislim da će taj posjet svakako relaksirati ozračje u odnosima između Zagreba i Beograda", rekao je Kacin za RFE.

Sam Vučić je, pak, za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da su tijekom razgovora s hrvatskim državnim vrhom izdvojene i one stvari u kojima se dvije strane ne slažu, što se poglavito odnosi na razdoblje od 1991. i 1995. godine. "Drugačije je naše viđenje akcije Oluja. Oni se zbog toga ponose, mi zbog toga tugujemo. Mi to nismo krili i nismo stavljali pod tepih", naveo je Vučić. Po njegovim riječima, u razgovorima su pokrenute značajne teme - od potrage za nestalim osobama do rješavanja problema Srba umirovljenika koji nisu mogli koristiti to pravo od 1991. godine na teritoriju Hrvatske te rješavanja stanarskog prava za izbjegle, za koje Srbija drži da "nije riješeno na adekvatan način".

"Sve te teme su pokrenute i mislim da smo krenuli u dobrom smjeru da sve te probleme rješavamo, a kada te manje probleme budemo rješavali doći će i krupniji problemi na red", istaknuo je Vučić. Srbijanski je vicepremijer zadovoljan što se u Zagrebu razgovaralo o budućnosti, o razvoju gospodarskih odnosa, uključujući i zajedničke izlaske na treća tržišta u pojedinim sektorima gospodarstva. "Razgovarali smo o tome da imamo velike zajedničke projekte u budućnosti i očekujem da dobijemo potporu Hrvatske na putu ka Europskoj uniji", izjavio je za RTS Vučić.

On je, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, najavio uskoro i dva susreta predsjednika Srbije i Hrvatske rekavši da će se Tomislav Nikolić i Ivo Josipović prvo vidjeti u Makedoniji, a potom i u Zagrebu 1. srpnja."Zahvalan sam hrvatskim domaćinima jer me je cijeli državni vrh dočekao i ugostio i pokazao da je Hrvatskoj veoma stalo do dobrih odnosa s Republikom Srbijom", istaknuo je prvi potpredsjednik srbijanske vlade nakon posjeta Zagrebu.