c S
Dnevne novosti

Europska komisija nadzirat će države potpore

03.05.2013 07:20 ZAGREB, 2. svibnja 2013.(Hina), Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nadzor nad državnim potporama s Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja prelazi u nadležnost Europske komisije, najvažnija je novost koju je predstavljajući Vladin prijedlog Zakona o državnim potporama na sjednici Vlade iznio ministar financija Slavko Linić.

Nadzor preuzima Europska komisija, što donosi znatno strože kriterije, dok će Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zastupati Hrvatsku kod Komisije odnosno braniti potpore hrvatskim poduzetnicima, rekao je Linić. Za sporove oko državnih potpora uvodi se i nadležnost Europskog suda. Prema Linićevim riječima, od 2006. do 2011. godine u Hrvatskoj je bez poljoprivrede dodijeljeno 36 milijardi kuna državnih potpora, a s poljoprivredom 57 milijardi kuna i to je, napominje, jedan od razloga visokog vanjskog duga.

Te su potpore, kaže ministar financija, bile previše sektorski usmjerene zbog čega su pravi učinci izostali, o čemu govori i trenutna gospodarska kriza. Primjerice, na željeznicu, brodogradnju i metalsku industriju odnosi se gotovo tri četvrtine ukupnog iznosa potpora, dok je premalo onih za male i srednje poduzetnike.

Vlada je sa sjednice, radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a, u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Tim zakonom se detaljno uređuje radno vrijeme, vrijeme vožnje te postupci ugradnje i provjere memorijskih kartica, to jest tahografa.