c S
Dnevne novosti

Pet godina UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

03.05.2013 07:14 ZAGREB, 2. svibnja 2013.(Hina), Osobama s invaliditetom potrebne su financijske potpore te pomoć u obrazovanju i zapošljavanju, stoji u dokumentu "Platforma za budućnost" usvojenom na konferenciji o UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

Neovisno življenje s elementima izbora, mogućnostima pristupa i sudjelovanja u društvu te sudjelovanje u donošenju politika vezanih za osobe s invaliditetom, također su dio Platforme u kojoj se posebna pozornost traži za osobe s invaliditetom iz redova romske zajednice i ostalih manjina. Traži se zapošljavanje pod istim uvjetima kao i za ostale osobe, prilagođeno radno mjesto i nediskriminacija, te inkluzivni dodatak, potpora kroz didaktička pomagala, educirani nastavnici i asistenti u nastavi, cjeloživotno učenje, potporne tehnologije te stanovanje i prijevoz.

Platforma je usvojena na konferenciji posvećenoj petogodišnjici UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koju je u Zagrebu organizirala Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Posebni UN-ov izvjestitelj za osobe s invaliditetom Shuaib Chalklen pozvao je vladu da središnje tijelo za primjenu i provođenje Konvencije podignu na razinu premijera kako bi se uključila sva ministarstva i osigurao cjeloviti utjecaj na vladu. Važnim je ocijenio da tijelo koje štiti i nadzire primjenu Konvencije bude neovisno, te istaknuo kako je sretan da je tako u Hrvatskoj jer ima Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

Govoreći o ljudskim pravima osoba s invaliditetom povjerenica predsjednika Republike za osobe s invaliditetom Vesna Škulić posebno je pozdravila saborsku zastupnicu Jadranku Kosor koja je kao potpredsjednica vlade i potpisala UN-ovu Konvenciju. Predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš rekao je da unazad pet godina nitko nije mogao predvidjeti probleme koji su proizašli iz globalne krize te da su zbog toga sada poseban problem financije. Ocijenio je da nije dobra preraspodjela sredstava jer se previše oduzelo savezima i udrugama osoba s invaliditetom iz sredstava Zakona o igrama na sreću.

Istaknuo je da su prvi put nakon 12-13 godina značajno smanjena sredstva za osnovnu djelatnost, čime su ugrožena radna mjesta ljudi koji rade u savezima i djelatnosti koje se provode niz godina. Upozorio je i da se vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom nije sastalo godinu i pol dana. Načelnica sektora za osobe s invaliditetom Ministarstva socijalne politike i mladih Zvjezdana Bogdanović podsjetila je na donošenje Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom koja sadrži niz mjera na svim područjima radi poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom. Ustvrdivši kako se kontinuirano širi opseg postojećih prava istaknula je da se povećava i broj roditelja koji ostvaruju status roditelja njegovatelja, a koji je omogućen i najužim članovima obitelji.

Kroz trogodišnje programe i projekte kontinuirano se širi mreža podrške u zajednici osiguravanjem usluga potrebnih djeci, mladima i odraslim osobama s invaliditetom, a u pripremi su zakoni o socijalnoj skrbi i o inkluzivnom dodatku te institucionalni okvir jedinstvenog tijela vještačenja koji će osigurati povećanje djelotvornosti sustava socijalnih naknada, kazala je Zvjezdana Bogdanović.