c S
Dnevne novosti

Širenjem zatvora i probacijom protiv gužve među zatvorenicima

06.05.2013 07:04 ZAGREB, 4. svibnja 2013. (Hina), Problem prenapučenosti hrvatskih zatvora, na koji je u posljednjem izvješću upozorila i Europska komisija, pokušava se riješiti povećenjam smještajnih kapaciteta, ali i novim sustavima probacije, kao što je rad za opće dobro na slobodi, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

U svim kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima posljednjeg dana prošle godine bio je 4.741 zatvorenik ili maloljetnik, dok je ukupan kapacitet predviđen za 3.921 osobu. No, prema podacima Ministarstva pravosuđa problem je osobito izražen u tzv. zatvorenim uvjetima, dok se maloljetnici u odgojnim zavodima i maloljetničkim zatvorima "ne nalaze u uvjetima prenapučenosti". Kako bi se broj zatvorskih mjesta povećao država učestalo prenamjenjuje postojeće prostore i gradi nove. Tako je u svibnju 2011. otvoren novi objekt u Kaznionici u Glini čime je ukupni kapacitet zatvorskog sustava porastao za 420 mjesta.

Također, planirana je i dogradnja Zatvora u Zagrebu kojom će se dobiti još 376 mjesta. Ipak, prema službenim podacima u posljednjih se nekoliko godina uočava i pad broja zatvorenika pa su krajem 2012. u zatvorima bile čak 343 osobe manje nego 31. prosinca 2011. kada je u zatvorima bilo 5.084. Smanjivanju, ili barem usporavanju rasta prenapučenosti zatvora i kaznionica pridonosi i sustav probacije, kojem novi Kazneni zakon daje još širu mogućnost primjene različitih sankcija i mjera prema počiniteljima kaznenih djela na slobodi. U tom je smislu osobito značajna mogućnost određivanja rada za opće dobro na slobodi kao zamjene za kaznu zatvora u trajanju do jedne godine te mogućnost nadziranog uvjetnog otpusta, uslijed čega se proširuje mogućnost primjene tog instituta na veći broj zatvorenika i kroz dulje razdoblje.

Prema izvješću koje je Europska komisija objavila na svojim internetskim stranicama najnapučenije zatvore imaju Srbija s čak 157,6 zatvorenika na 100 mjesta. Slijede Grčka (151,7), Italija (147), Mađarska (138,2) i Cipar (137,5) dok je Hrvatska na šestom mjestu sa 129,7 zatvorenika na 100 mjesta.