c S
Dnevne novosti

Pusić i Vandoren otvorili 14. Europski tjedan

07.05.2013 07:13 ZAGREB, 6. svibnja 2013.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delagacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren otvorili su u ponedjeljak na zagrebačkom Cvjetnom trgu 14. Europski tjedan, posljednji prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ocijenivši da je hrvatski put u Uniju bio "uzbudljiv proces pun izazova".

 "Otvaranjem 14. Europskog tjedna došli smo do one točke na kojoj je Hrvatska 56 dana do članstva u Europskoj uniji", kazala je ministrica Pusić i podsjetila da se radi o 12 godina "koncentriranog posla" na izgradnji i stabilizaciji institucija i države. "Važno je da EU razumijemo kao prostor koji uređujemo zajedno sa svojim prijateljima i partnerima", istaknula je šefica hrvatske diplomacije. Vandoren je kazao da ovaj 14. po redu Europski tjedan ima "posebno značenje" jer je posljednji prije ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja i ocijenio hrvatski pristupni put kao "uzbudljiv proces pun izazova".

"Tijekom svih ovih godina, moja je Delegacija blisko surađivala s ministarstvom vanjskih poslova.... glavna zadaća je bila pratiti hrvatsku vladu tijekom pregovora i pomagati joj u jačanju administrativnih kapaciteta. Bio je to uzbudljiv proces pun izazova", kazao je Vandoren, šaljivo primjetivši da je današnje "briselsko vrijeme pravi dokaz da je Hrvatska već integrirana u EU". Po njegovim riječima, članstvo Hrvatske u EU nosi puno prilika, ali ni izazova neće nedostajati. "Članstvo u EU pruža puno prilika i donosi izazove. Naša Unija je još uvijek u izgradnji i RH će imati priliku sudjelovati u toj izgradnji", kazao je Vandoren. Govoreći o novoj direktivi Europske komisije o trgovini sjemenjem i sadnicama unutar Europske unije, koju EK treba objaviti danas, Pusić je kazala da se u EU svakodnevno otvaraju nove teme koje čak uključuju i mogućnost ukidanja zajedničke poljoprivredne politike.

"Sve ovisi o tome kako će se Hrvatska angažirati", rekla je Pusić. Vandoren je rekao da će s punopravnim članstvom Hrvatska imati "mogućnost oblikovanja europskih politika pa tako i onu o poljoprivrednom sjemenju", ali da je ključna riječ "konsenzus". "To je ključna riječ za postizanje kompromisa", poručio je Vandoren. Također je kazao da će "od nekih europskih politika Hrvatska imati više, a od nekih manje koristi", podsjetivši da će imati mogućnost "iskoristiti svoje prilike ako bude spremna". "Od 1. srpnja Europska unija je i Hrvatska", zaključio je Vandoren. U ponedjeljak će Europska komisija predstaviti prijedlog zakonskog okvira za kontrolu i zaštitu zdravlja životinja i biljnog sjemenja.

Komisija navodi da je cilj novog zakonskog paketa modernizirati dosadašnje zakone kako bi se pojačala zaštita usjeva u EU-u i i zaštitio prirodni okoliš protiv bolesti biljaka koje dolaze izvan Europe. Pusić i Vandoren su početak tradicionalne europske manifestacije iskoristili i za otvaranje multimedijske izložbe "Ja - građanin EU" koja će u Zagrebu biti otvorena do 11. svibnja, a potom seli u Split, Osijek i Rijeku. Kako je ova godina proglašena Europskom godinom građana, izložba se bavi građanima i njihovim pravima te kako ta prava ostvariti. Kao uvertira Europskom tjednu, prošli petak su otvoreni Dani europskog filma koji se do 11. svibnja održavaju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Novskoj i Dubrovniku. Sva su događanja na Europskom tjednu su besplatna.