c S
Dnevne novosti

Završio IPA projekt za provedbu IPPC direktive

08.05.2013 07:26 ZAGREB, 7. svibnja 2013.(Hina), IPA 2009 projekt "Osnivanje centara za provedbu direktive o objedinjenom sprječavanju i kontroli onečišćenja (IPPC direktiva) na regionalnoj razini u Hrvatskoj" koji se provodio 18 mjeseci, a vrijedan je milijun eura, završio je, a njegov je glavni rezultat postizanje konkurentnosti hrvatske industrije u okviru EU-a, a istovremeno da industrija radi u skladu s visokim standardima zaštite okoliša u EU.

Projekt je u 90-postotnom iznosu financirala Europska unija, a 10-postotnom Hrvatska. Svrha projekta bila je razvijanje kapaciteta Hrvatske za provedbu IPPC direktive koja je prenesena u hrvatsko zakonodavstvo, a osnovni cilj pomoći industriji, ali i drugim dionicima uključenima u provedbu IPPC regulative i postupak izdavanja okolišnih dozvola. "Samo tjedni nas dijele od ulaska u Europsku uniju, za taj veliki cilj radimo godinama, a projekt čiji završetak danas obilježavamo važan je dio tog puta i usmjeren na dostizanje visokih standarda u zaštiti okoliša", istaknuo je na današnjoj svečanosti obilježavanja završetka projekta ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Rekao je da ministarstvo nastoji pomoći industriji da što lakše ostvari te visoke ciljeve, odnosno standarde koje donosi IPPC direktiva vezano za sprječavanje i nadzor onečišćenja kroz izdavanje okolišnih dozvola. Naglasio je da u Hrvatskoj imamo oko 200-tinjak IPPC obveznika te da je to zaista velika brojka. "Jedan od najvećih izazova za ministarstvo i ovu i prijašnje vlade je uvijek bio nedostatak administrativnih kapaciteta i zato je ovakav projekt od velikog značaja i podrška ne samo obveznicima IPPC direktive već i ministarstvu ali i partnerima i korisnicima projekta, dakle i Hrvatskoj gospodarskoj komori", kazao je Zmajlović.

Poručio je kako naš krajnji cilj nije puko ispunjenje obveza koje pred nas kao buduću članicu postavlja Europska unija, već je to očuvan okoliš koji će biti jedna od naših konkurentnih i komparativnih prednosti kao članice EU. Dodao je da je pred ministarstvo i hrvatsku industriju stavljen veliki zadatak te se intenzivno radi na provedbi regulative za objedinjene uvjete zaštite okoliša koja će biti regulirana kroz novi Zakon o zaštiti okoliša. "Jedan od rezultata provedbe IPPC direktive bit će unaprjeđenje konkurentnosti hrvatske industrije u okviru EU, a drugi i najvažniji bit će postizanje visokih standarda zaštite okoliša", istaknuo je Zmajlović i dodao kako je fokus ovog projekta na edukaciji, a to je investicija koja se uvijek višestruko isplaćuje.

"Europska unija nam je dala poticaj, ali najodgovorniji za očuvan okoliš Hrvatske smo mi - građani, vlada i poslovni sektor. Zato je moja želja da prilagodbu IPPC direktivi ne shvatimo kao obvezu već kao priliku za podizanje konkurentnosti industrije i održivi razvoj zemlje", poručio je Zmajlović. Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren čestitao je svima koji su doprinjeli provedbi tog tehnički zahtjevnog projekta. Istaknuo je kako ga raduje ulazak Hrvatske u EU te je poželio sreću u iskorištavanju mogućnosti. "Prebrodili ste sve zapreke i sada ste spremni da se suočite sa svim izazovima", poručio je Vandoren.