c S
Dnevne novosti

Norac će na sudu dokazivati da nije dužan obeštetiti žrtve

08.05.2013 07:16 KARLOVAC, 7. svibnja 2013.(Hina), Pokuša li država od Mirka Norca, pravomoćno osuđenog za ratni zločin u Medačkom džepu, naplatiti odštetu od gotovo pola milijuna kuna koju je za troje žrtava te oslobodilačke akcije dosudio ogulinski Općinski sud bivši general ići će u sudski spor kako bi, po riječima njegova odvjetnika, dokazao da nije dužan platiti odštetu.

"U sudskom ćemo sporu tvrditi da za refundaciju nema osnova", kazao je Norčev odvjetnik Vlatko Nuić, koji očekuje da bi od zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva uskoro mogli dobiti zahtjev da namire štetu za troje žrtava akcije u Medačkom džepu, kojom je u rujnu 1993. oslobođen značajan dio ličkog ratišta.

Naime, tri su žrtve ratnog zločina protiv čovječnosti počinjenog u akciji Medački džep za vrijeme Domovinskog rata dobile sudskim putem od države pravo na ukupno 491.000 kuna odštete, a karlovačka županijska državna odvjetnica Gordana Križanić kazala je za Hinu da država ima pravo refundirati taj iznos od pravomoćno osuđenih osoba za taj zločin. "Nakon što je karlovačko Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo obavijest o obavljenim isplatama naknada poslalo je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu predmet na postupak refundacije troška", kazala je Križanić.

To znači da će se država 491.000 kuna pokušati namiriti od Norca koji je za Medački džep pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, što je objedinjeno s kaznom od 12 godina zbog likvidacije Srba u Gospiću 1991. pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. No, njegov odvjetnik tvrdi da za štetu koju počini vojnik odgovara država i da Norac nije dužan platiti odštetu. Osim toga, Nuić podsjeća da je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti, odnosno zato što zločine nije spriječio, a ne zato što ih je počinio.

Parnica za naknadu štete žrtvama ratnog zločina vođena je na ogulinskom Općinskom sudu gdje su tužitelji Pero Vujinović, Milica Košutić i Bosiljka Trbović dobili spor. Tužitelji su isprva zahtijevali naknadu imovinske i neimovinske štete od 991.000 kuna, no kasnije su povukli dio tužbenog zahtjeva. Presudom od 31. kolovoza 2012. državi je naloženo da Peri Vujinović nadoknadi neimovinsku štetu u iznosu od 197.000 kuna, Bosiljki Trbović u iznosu od 147.000 kuna i Milici Košutić u iznosu od 147.000 kuna. Tužitelji se na ukupan iznos od 491.000 kuna nisu žalili.