c S
Dnevne novosti

Josipović: RH ne krši dogovor o Ljubljanskoj banci

10.05.2013 07:12 ZAGREB, 9. svibnja 2013.(Hina), Hrvatska ne krši dogovor o rješavanju problema Ljubljanske banke i to će se dugogodišnje otvoreno pitanje riješiti u skladu s potpisanim memorandumom dviju vlada, izjavio hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom na Pantovčaku, s kojega su pozvali obje vlade da rješenje za LB što prije pronađu pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu.

"Hrvatska priznaje memoradnum i ponaša se u skladu s njime. Ne samo da priznaje memorandum nego i aktivno radimo na tome", kazao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pahorom. "Slovenija očekuje da RH da ispuni obveze iz memoranduma. Veseli me da smo danas postigli načelan dogovor da dvije vlade što prije pronađu rješenje pred bankom u Baselu", naglasio je Pahor koji je stigao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke u okviru sukcesije premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka, nakon čega je slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU.

Prema memorandumu, Hrvatska se obvezala da će osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u vezi s prenesenom deviznom štednjom. Pahorov posjet poklopio se i s ročištem na zagrebačkom Općinskom sudu po jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke zbog devizne štednje hrvatskih građana. A ročište je u međuvremenu odgođeno kako bi se službeno preveo pojam "stay" iz memoranduma o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i tako razriješila dilema treba li suđenje prekinuti ili samo privremeno staviti u mirovanje.

Upitan tumače li Ljubljana i Zagreb različito taj pojam, Josipović je rekao da je za sporazum važna dobra volja da se on ispuni, a ne tumačenje termina. "Ključ svakog sporazuma je dobra volja, a stranke sporazuma imaju dobru volju i problem će biti riješen u duhu toga sporazuma", istaknuo je Josipović. Pahor je ocijenio da su po pitanju Ljubljanske banke ostvareni veliki pomaci na današnjem sastanku na kojem su bili i ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Karl Erjavec, ključni pregovarači u dogovaranju memoranduma. "Ovdje su ostvareni veliki pomaci i s velikim optimizmom treba gledati na to da naša zajednička europska budućnost pruža priliku koju dva naroda ne smiju i neće propustiti", rekao je Pahor.

Novi slovenski predsjednik istaknuo je da se radi o prvom posjetu šefa slovenske države Hrvatskoj od 2009. kada su dvije države počele rješavati "teške bilateralne probleme koji su ostali kao ruševina bivše zajedničke države" "Dvije države gotovo 20 godina nisu imale volje i znanja za rješavanje otvorenih pitanja, da bi na kraju prikupile državničke hrabrosti i počele ih riješavati tako da se danas vide rezultati i da iz običnog prijeđu u dobro susjedstvo", rekao je Pahor. "Moje iskustvo govori da je u atmosferi prijateljstva bitno lakše rješavati sva pitanja, pa i ona koja će donijeti budućnost", dodao je.

Zajedničku europsku budućnost članice EU-a Slovenije i Hrvatske koja će se Uniji priključiti 1. srpnja, isticao je i Josipović koji je podsjetio da su dvije zemlje politički i gospodarski usmjerene jedna na drugu, da su jedna drugoj četvrti partner po ulaganjima i da 1.5 milijuna Slovenaca svake godine dolazi na ljetovanje u Hrvatsku, a velik broj Hrvata odlazi na zimovanje u susjednu Sloveniju. "U europskoj budućnosti imamo specifične zajedničke interese usmjerene na gospodarsko jačanje Unije, na regiju i širenje EU-a.

I Hrvatska i Slovenija smatraju da EU nije potpuna bez svih zemalja regije kojima ćemo politički i tehnički pomagati na tome putu", rekao je hrvatski predsjednik. Josipović i Pahor potpisali su nakon razgovora Deklaraciju o produbljenoj suradnji između naroda i država u kojoj su istaknuli da će se zauzimati za usklađivanje stajališta u okviru EU-a, podupirati europske integracije zemalja zapadnog Balkana i jačati političke, gospodarske odnose te kulturnu i znanstvenu suradnju Hrvatske i Slovenije.